IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: ЕЦБ ще трябва да увеличи лихвите много повече, за да овладее инфлацията

Управителят на Бундесбанк не очаква тежка рецесия

16:07 | 17.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвените проценти на Европейската централна банка ще трябва да бъдат повишени много повече, за да се контролира инфлацията, твърди управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

„Предвид текущото равнище на инфлацията, все още сме много далеч от подходящото ниво на лихвени проценти“, коментира той. „Трябва да се случи нещо повече, лихвите трябва да скочат още, а с колко – предстои да се определи“.

„Все още сме много далеч“ от неутралния процент - нивото, при което паричната политика нито ограничава, нито стимулира, допълва Нагел.

По-рано този месец ЕЦБ затегна политиката си с историческите 75 базисни пункта, а банкерите са готови да направят още едно голямо увеличение на лихвените проценти на срещата си през октомври, ако прогнозите за инфлацията изискват допълнителна голяма стъпка, твърдят източници, запознати с въпроса.

В реч по време на Деня на отворените врати на Германската централна банка във Франкфурт, Нагел призна, че икономиката ще се забави, но той не очаква сериозен икономически спад.

„Не очаквам тежка рецесия“, коментира той. „Не изглежда като да е твърде ужасно“.

Въпреки че смята, че годишният ръст на потребителските цени може да достигне връх от 10% през декември, и предупреди, че Германия е изправена пред „тежка зима“ с рискови двуцифрени нива на инфлацията, Нагел подсказва, че е уверен, че ситуацията ще се подобри.

„Уверен съм, че ще успеем да оставим трудната зима зад гърба си и след това отново да видим спад на инфлацията“, допълва той.

По думите му следващите действия на ЕЦБ ще зависят от данните и подчертания ангажимент на политиците да върнат инфлацията до целта от 2%.

„В Управителния съвет ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че инфлацията ще се върне там, където ѝ е мястото“, посочва Нагел. „Убеден съм, че ще постигнем това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 10
Иван Митев
преди 1 година
Еврозоната подсигурява своя провал.Кратко за ситуацията: Еврозоната прилага подсигуряващ щети метод за европейски публични финанси. Неправилната европейска финансова политика е водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната. Европейската централна банка няма компетентност за премахване на водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната. Правителството на съответната държава от еврозоната е с възможност за инициатива за преодоляване на тази водеща причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още