IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неприемливо високата инфлация не означава неприемливи ходове на ЕЦБ

Единственият път пред централната банка на еврозоната е да покаже, че си е научила уроците от миналото

16:28 | 09.09.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната продължава да е неприемливо и болезнено висока. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет (УС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Кажимир, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му бе отправен само ден, след като регулаторът одобри безпрецедентен лихвен ръст от 75 базисни пункта (б.п.) в отговор на инфлацията, достигнала 9,1% през август.

Затова и ЕЦБ се закани да продължи със затягането на паричната политика.

Европейският регулатор се присъедини към над 40 банки по света, увеличили лихвите с поне 75 б.п. в един ход. Източник: Bloomberg L.P. Европейският регулатор се присъедини към над 40 банки по света, увеличили лихвите с поне 75 б.п. в един ход. Източник: Bloomberg L.P.

"ЕЦБ трябва да продължи с темпа на лихвените повишения, дори след две големи последователни такива", каза Кажимир, който е и ръководител на централната банка на Словакия. "Приоритетът в момента е енергично да продължим с нормализирането на паричната политика", допълни централният банкер.

Подобен коментар в петък даде и членът на УС на ЕЦБ Клаас Кнот. "ЕЦБ ще постави като приоритет намаляването на спираловидната инфлация в следващите месеци и в процеса ще свие икономическия растеж", каза Кнот.

Той посочи, че има очаквания покачването на цените в следващите месеци да продължи. "Това означава, че имаме само един проблем пред нас: инфлацията. А това ще означава още, че ще трябва да забавим икономическия растеж поне малко, за да забавим инфлацията", каза Кнот в интервю за холандското радио BNR, цитиран от Ройтерс.

Накратко посланието на ЕЦБ е: "Сериозни сме за намаляването на инфлацията, дори с цената на по-малък икономически растеж".

Заканите са разбираеми - както каза и управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл макар и по отношение на своето ведомство - централната банка носи и приема отговорността за ценовата стабилност, а ценова стабилност не означава инфлация от над 9%.

В същото време неприемливият темп на покачване на цените не означава, че трябва да се правят неприемливи ходове в посока агресивно затягане с цел наваксване на пропуснатото време.

По думите на Кажимир "няма друг начин", по който да се подходи на фона на видимо възходящите рискове пред инфлационните перспективи.

"Няма друг начин, по който може да се походи, тъй като приоритет на централната банка е озаптяването на инфлацията", обясни Кажимир.

На традиционна пресконференция след заседанието управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че банката все още е далеч от неутралното лихвено равнище - такова, което нито стимулира, нито ограничава растежа. "Това, което знам днес, е, че нулевото равнище не е неутрално и че не се намираме на неутрално равнище. Насочили сме се в тази посока. Това ще отнеме допълнително парично затягане на следващите заседания, като темпът и размерът ще се определят от заседание на заседание и на база данните, които получаваме", каза Лагард в четвъртък.

В същото време крайното ниво на лихвата - връх на показателя, след който предстоят понижения, и се приема като повратна точка, в която дадена централна банка може да си вземе дъх и да прецени следващите си ходове - все още не е ясно.

Желанието на ЕЦБ "да не се мине" в момента не е непознато на европейците - по време на финансовата криза през 2008 г. ЕЦБ избра да повиши лихвите - очакван, но и недобре планиран във времето ход, тъй като икономическият растеж в еврозоната вече се бе забавил, а в рамките на няколко месеца световната икономика се срина, инфлацията изчезна и ЕЦБ бе принудена да понижи лихвите.

Историята се повтори и през 2011 г., когато Европа премина през високо ниво на безработица, забавен растеж и дългова криза. Тогава Фед и Английската централна банка (АЦБ) оставиха цената на кредитите без промяна - пример, който ЕЦБ трябваше да последва, но вместо това повиши лихвите и сякаш по часовник икономическият растеж на континента се забави допълнително.

ЕЦБ прогнозира по-висока инфлация и по-нисък икономически растеж. Източник: Bloomberg L.P. ЕЦБ прогнозира по-висока инфлация и по-нисък икономически растеж. Източник: Bloomberg L.P.

И тогава, и сега основният проблем на ЕЦБ е грешната преценка на належащите проблеми. Видимо от предходните примери по-належащ проблем е бил забавеният икономически растеж.

Видимо в момента - а реално и преди - приоритет е била ценовата стабилност. Въпросът е докога тя ще е на фокус и дали няма да се наложи следващата година ЕЦБ да мисли в посока парично разхлабване. Не трябва да се пропуска и фактът, че промяната в лихвите има забавено действие.

Пазарите са в очакване на последователни лихвени ръстове в оставащите заседания до края на 2022 г. на ЕЦБ, като крайната лихва може да бъде достигната през пролетта на 2023 г.

В своя бележка анализатори от Deutsche Bank прогнозираха, че банката ще одобри още един голям лихвен ръст през октомври в размер на 75 б.п.

Каквото и да избере, единственият път пред ЕЦБ е да покаже, че си е научила уроците от миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още