IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Знам ли коя е крайната лихва? Не.

Лихвите все още не са на неутрално равнище, но сме се насочили натам, каза ръководителят на ЕЦБ

17:52 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Знам ли какъв е крайният размер на лихвата? Не. Той ще бъде определен с приближаването до него. Това каза управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по време на традиционната пресконференция след заседанието на регулатора, пише Ройтерс.

В четвъртък ЕЦБ одобри безпрецедентен лихвен ръст от 75 базисни пункта (б.п.), като изтъкна, че ще има още ходове на парично затягане в следващите месеци.

Крайният размер на лихвата се приема като връх на показателя, след който предстоят понижения. Този връх се възприема и като повратна точка, в която дадена централна банка може да си вземе отдих и да прецени следващите си ходове във времена на несигурност като днешните.

С коментара си Лагард намекна, че ЕЦБ все още е далеч от достигането на такова ниво, при което ще може да си отпочине - или казано с други думи: работата тепърва предстои да бъде свършена.

Банката обаче е далеч и от т. нар. неутрално равнище на лихвата - такова, което нито стимулира, нито ограничава растежа. "Това, което знам днес, е, че нулевото равнище не е неутрално и че не се намираме на неутрално равнище. Насочили сме се в тази посока. Това ще отнеме допълнително парично затягане на следващите заседания, като темпът и размерът ще се определят от заседание на заседание и на база данните, които получаваме", каза Лагард.

Колкото до критиките, че ЕЦБ изостава спрямо други големи регулатори, Лагард напомни, че още миналия декември банката реши да прекрати покупките на нетни активи по двете си програми PEPP и APP.

"Това не беше изолирано решение, а такова, че ще повишим лихвите по-натам. Не казахме, че ще повишим лихвите със 75 б.п., сякаш те са нормата. Те не са", предупреди централният банкер.

Лагард обясни, че решението в четвъртък е било взето единодушно.

"Имаше различни виждания около масата, но след дискусиите резултатът беше единодушно решение", каза ръководителят на ЕЦБ, като предупреди, че забавянето на икономиката може да доведе до известен ръст в безработицата в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още