IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените повишения принудиха ЕЦБ да проучва начини да намали субсидиите си към банките

Централната банка е в неизгодна ситуация, в която трябва да плаща десетки милиарди евро в лихви

15:06 | 23.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) проучва начини да намали субсидиите си към банките, които ѝ струват десетки милиарди евро под формата на лихви, казват четирима източници на Ройтерс.

Ходът би могъл да предизвика критика от страната на кредиторите.

В продължаващата си битка с инфлацията ЕЦБ повиши лихвата, която плаща за резервите на банките на стойност 4,6 тлрн. евро, от минус 0,5% до 0,75% в рамките на по-малко от два месеца.

Това обаче поставя ЕЦБ в трудната ситуация, в която трябва да плаща лихви на стойност десетки милиарди евро върху тези резерви, а това носи риска от появяване на дупка в капитала на централните банки в страните, където са съхранявани по-голямата част от буферите. Нидерландия и Белгия вече предупреждават за неизбежни загуби.

Освен това ЕЦБ се намира и в политически неизгодната позиция да субсидира банки в период, когато обществеността е подложена на силен инфлационен натиск.

Последно инфлацията в еврозоната достигна 9,1% на годишна база през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Неправилният метод за европейски финанси е водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната.Европейската централна банка няма компетентност за прекратяване на сегашната инфлация.В еврозоната, с подобрен метод за европейски финанси ще се прекрати сегашната инфлация в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
Значи вече плащането на лихви за взетите кредити се наричало плащане на субсидии? Явно в ЕС вече е възприето че парите са безценни, т.е. имат нулева стойност и не е нормално да се плаща лихва за тях. А като са вземали кредитите всичко било ОК, защото и лихва за взетите кредити са получавали ... като е била отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още