IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На везната на ЕЦБ ценовата стабилност видимо е с по-голяма тежест

Евентуалната рецесия в еврозоната няма да се "погрижи" за инфлацията, смята заместник-управителят на ЕЦБ

14:40 | 16.09.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На везната на Европейската централна банка (ЕЦБ) ценовата стабилност видимо е с по-голяма тежест от икономическия растеж. Или поне такова впечатление оставят последните изказвания на представители на ЕЦБ, в т.ч. и на управителя на банката Кристин Лагард.

По време на своя реч във Френската централна банка в петък Лагард посочи, че ходовете на ЕЦБ може да натежат на растежа, но ценовата стабилност е основният приоритет.

Тя обясни, че при промяната на паричната си политика ЕЦБ трябва да вземе предвид всички елементи, влияещи на инфлацията, както и рисковете, които натежават на растежа.

"Ще натежи ли това на растежа? Възможно е, но е риск, който трябва да поемем... защото ценовата стабилност е ключово и основно измерение", каза Лагард, цитирана от Ройтерс.

В четвъртък заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос изрази подобно мнение и изтъкна, че ЕЦБ трябва да постави борбата срещу инфлацията като основен приоритет пред опасенията за растежа, като има нужда от решителни ходове на паричната политика, за да възпре вкореняването на високия ценови ръст.

"Паричната политика трябва да се фокусира върху ценовата стабилност", каза Де Гиндос. "Решителните действия са ключови, за да се контролират инфлационните очаквания, което допринася за ценовата стабилност и за избягването на вторични ефекти от инфлацията", каза още централният банкер.

Данните по-рано през деня в петък потвърдиха рекордната инфлация в еврозоната от 9,1% през август.

 

 

 

В петък Де Гиндос отново затвърди позицията си. Според него икономическото забавяне на еврозоната - или възможната рецесия - няма да е достатъчно, за да се контролира инфлацията и Европейската централна банка трябва да продължи да покачва лихвите.

"Само по себе си забавянето на икономиката няма "да се погрижи" за инфлацията", каза Де Гиндос.

"Забавянето на икономиката ще намали натиска от търсенето, което ще забави инфлацията", допълни заместник-ръководителят на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Еврозоната подсигурява своя провал.Кратко за ситуацията: Еврозоната прилага създаващ щети финансов метод за европейска употреба на евра. Неправилната европейска финансова политика е водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната. Ако не се допускаше създаващия щети финансов метод за държавна употреба на евра, правителството на държава от еврозоната нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Нормално е ЕЦБ най-после да започне да върши основната работа което има - да се опита да запази ценовата стабилност. Дълги години ЕЦБ правеше всичко за да успее да постигне поне едни заветни 2% инфлация, големи усилия се полагаха за това. Сега ето че тази цел е изпълнена успешно, че и многократно е преизпълнена, сега ЕЦБ-то трябва да повиши лихвите да потуши вредите които успя да създаде с неуравновесената си облегчителна парична политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още