IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Борбата с инфлацията трябва да е основен приоритет за ЕЦБ

Покачването на лихвите е абсолютно необходимо, смята управителят на Ирландската централна банка Габриел Маклуф

15:02 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да постави борбата срещу инфлацията като основен приоритет пред опасенията за растежа, като има нужда от решителни ходове на паричната политика, за да възпре внедряването на високия ценови ръст. Такова мнение изрази заместник-управителят на ведомството Луис Де Гиндос в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

"Паричната политика трябва да се фокусира върху ценовата стабилност", каза Де Гиндос в Лисабон. "Решителните действия са ключови, за да се контролират инфлационните очаквания, което допринася за ценовата стабилност и за избягването на вторични ефекти от инфлацията", каза още централният банкер.

"Трябва да се защитим от вторични ефекти, като риска от устойчива възходяща промяна в инфлационните очаквания", каза Де Гиндос.

Миналата седмица ЕЦБ изненада с безпрецедентно увеличение на лихвите от 75 базисни пункта. На традиционна пресконференция след заседанието управителят Кристин Лагард посочи, че все още не е ясно кой ще е крайният размер на лихвата - който се приема като повратна точка в паричната политика, последвана от лихвени понижения - но и че нулевото равнище на лихвите не се равнява на неутрално, тоест такова, което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

Малко по-късно в четвъртък членът на ЕЦБ и ръководител на Ирландската централна банка Габриел Маклуф изрази мнение, че покачването на лихвите е "абсолютно необходимо", пише Bloomberg.

"Допълнителното парично затягане е необходимо, тъй като историята ни научи, че тези проблеми само ще се задълбочат, ако отложим действията си", е заявил Маклуф според текст на реч, която е изнесъл в Дъблин.

"Покачването на лихвите е абсолютно необходимо, тъй като устойчивата инфлация вреди на макроикономическата стабилност и на дългосрочния стандарт на живот в общността", допълни управителят на Ирландската централна банка.

Последните данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 9,1% през август, достигайки нов рекорд. Предстои нови данни да бъдат публикувани в петък (16 септември).

Междувременно управителят на централната банка на Португалия и също член на ЕЦБ Марио Сентено изрази по-различна гледна точка, апелирайки за по-внимателен подход и "възможно най-малки ходове".

"Ясно затягане или дори твърде рязко нормализиране (на паричната политика) ... може неоправдано да дестабилизират трансмисионния мехинизъм и реалната икономика", каза Сентено по време на събитие в Лисабон, цитиран от Ройтерс.

"Паричната политика трябва да остане предвидима и да действа с възможно най-малки ходове", смята членът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още