IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки ще продължат да плуват към паричното затягане

В следващите дни няколко големи регулатори ще вземат решение за пътя на паричната си политика

10:49 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Просто продължавай да плуваш - припев в популярната песничка на също толкова известна синя рибка, който често се използва като мотивиращ цитат да продължаваш напред въпреки трудностите. Изглежда централните банкери не са изключение и те също плуват умело напред към паричното затягане, което ще продължи и през тази седмица.

В следващите дни няколко големи регулатори - сред които Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка (АЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ) ще вземат решение за пътя на паричната си политика, а очакванията са банките да изберат да продължат за затягат паричната си политика (с някои изключения).

Именно тези перспективи влошиха нагласите на международните финансови пазари. Американските борси записаха още един седмичен спад, в който индексът Dow намаля с 4,7%, докато понижението за показателите S&P 500 и Nasdaq бе в размер на съответно 3,8% и 6,2%. Освен това, технологичният бенчмарк отчете най-слабата си седмица от юни насам.

Положението бе същото и в Европа макар основен виновник за пониженията в региона да бяха данните за поредното ускоряване на инфлацията през август, достигнала годишно равнище от 9,1% в еврозоната и над 10% в Европейския съюз (ЕС). 

 

 

 

Картината не бе по-различна и на петролните пазари, където въпреки дневното възходящо движение суровината записа поредно седмично поевтиняване, предизвикано от опасения за още агресивни ходове от Фед.

Последните данни за щатската инфлация показаха по-устойчив растеж на потребителските цени, достигнал годишен темп от 8,3% през август, докато очакванията бяха за ниво от 8 на сто. Месец по-рано инфлацията се забави от 9,1% до 8,5%. Очакванията на икономистите бяха за по-силен спад до 8 на сто. На месечна база показателят се е покачил с 0,1%, докато през юли той остана без промяна.

Още преди публикуването на статистиката управителят на Фед Джером Пауъл увери, че банката не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове - или с други думи, независимо от данните, Фед ще продължи да затяга паричната си политика.

"Сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата", каза Пауъл в началото на месеца.

"В тази натоварена за паричната политика седмица, очакваме Фед да повиши лихвите със 75 базисни пункта (б.п.), а АЦБ с 50 б.п. Освен това в календара се чакат и решения от централните банки на Япония, Швеция, Турция, Бразилия, Индонезия и Филипините, както и промяна в основните лихви на Китайската народна банка", коментира Том Орлик, главен икономист в Bloomberg Economics.

Проучване на Ройтерс сред икономисти миналата седмица показа, че 44-ма от 72-ма анкетирани прогнозират лихвено повишение от 75 б.п. През август само 20% от анкетираните са били на такова мнение.

Ако очакванията се оправдаят, федералната лихва ще достигне диапазон 3-3,25%, най-високият отначалото на 2008 г. Останалите 39% от икономистите в анкетата смятат, че увеличението ще е в размер на половин процентен пункт.

Ден след Фед ЯЦБ ще определи пътя на паричната си политика, като по всяка вероятност регулаторът отново ще остави лихвите непроменени. Пазарите обаче ще се оглеждат за сигнали за бъдещи ходове на банката против продължаващото поевтиняване на йената. Според някои движенията на валутните пазари може да мотивират Япония да осъществи първата си интервенция на тези пазари от 11 години насам, за да спре рязкото низходящо движение на националната валута.

Според други този ход може би не е толкова неизбежен.

"Усещам, че министерството на финансите няма да се намеси на този етап и ще даде вербални предупреждения", каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin в Токио седмица преди заседанието на ЯЦБ.

"Все още остава седмица преди заседанието на Федералния резерв на САЩ. Не мисля, че пазарите вярват, че министерството ще се намеси на сегашните нива долар/йена", допълни Минами.

Сред големите играчи, които ще бъдат следни, е и АЦБ, от която се очаква лихвен ръст от 50 б.п.

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

Седмицата обаче ще бъде открита от централната банка на Швеция (Riksbank), за която се очаква във вторник да ускори битката си с инфлацията с ход от 75 б.п.

В сряда следва Фед, а в четвъртък на ход е ЯЦБ, следвана от регулаторите във Филипините, Индонезия и Тайван. По обяд вниманието ще се измести към Европа, където се очакват ходове от по половин процентен пункт от Швейцария, Норвегия и Великобритания.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Понеделник е почивен ден за борсите във Великобритания и Япония поради отбелязването на национални празници.

Управителят на централната банка на Нова Зеландия Ор ще направи изказване, а малко след него ще говори заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос. В Европа ще има статистика за продукцията в строителството, а по-късно през деня заместник-председателят на Германската централна банка (Бундесбанк) Клаудия Бух ще направи коментар.

Вторник ще започне с данни за потребителската инфлация в Япония през август. Малко след това ще бъдат публикувани протоколите от последното заседание на Австралийската централна банка. По-късно ще стане ясно с колко са нараснали производствените цени в Германия през август, какъв е бил търговският баланс на Испания и на Швейцария.

В САЩ ще стане ясно колко са издадените разрешителни за строеж, а в съседна Канада - с колко се е ускорила инфлацията през август.

Същия ден управителят на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване.

В сряда отново ще има изказвания на централни банкери, в т.ч. на представители на ЕЦБ и на Австралийската централна банка. По-късно се очаква традиционната статистика за щатските резерви на суров петрол. Събитието на деня ще е решението на Фед за пътя на паричната политика, което ще бъде обявено в 21 ч. българско време.

В четвъртък ЯЦБ също ще вземе решение за лихвените си проценти, а Нова Зеландия ще публикува данни за търговския си баланс през миналия месец. Същия ден Швейцарската централна банка ще проведе заседание, следвано от това на АЦБ и други регулатори. Междувременно няколко представители на ЕЦБ ще направят изказвания, като предстои банката да публикува икономическия си бюлетин, заедно с данни за потребителските нагласи. В Русия се очаква информация за промишленото производство през август, а в САЩ - за молбите за помощи за безработни.

Петък отново ще е почивен ден за японските борси. Южна Корея ще съобщи с колко са се покачили производствените цени през август, а централната банка на Бразилия ще вземе решение за лихвения си процент. в Австралия ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI), докато във Великобритания се очакват данни за потребителското доверие през септември. В Испания ще стане ясно как се е представила икономиката на страната през второто тримесечие.

За региона на Европа се очакват данни за PMI индекса, като такива ще бъдат публикувани и в САЩ. Същия ден управителят на Фед Джером Пауъл ще направи изказване заедно с ръководителя на Бундесбанк Йоахим Нагел и с този на Швейцарската централна банка Томас Йордан. В Канада се очаква статистика за продажбите на дребно през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още