IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq записа най-лошата си седмица от юни насам

Акциите на FedEx се сринаха с 24%, след като компанията оттегли насоките си за годишната печалба

23:07 | 16.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата със спадове, след като инвеститорите реагираха на предупреждението на голямата логистична компания FedEx относно приходите на фона на помрачените икономически перспективи, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,45% до 30 821,50 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 0,72% до 3873,44 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се смъкна с 0,90 на сто до 11 448,40 пункта.

Акциите на FedEx се сринаха с 24%, след като компанията оттегли насоките си за годишната печалба, като заяви, че ще приложи мерки за намаляване на разходите, тъй като се сблъсква с проблеми относно глобалните доставки на фона на влошените икономически перспективи. Как затвориха пазарите на 16 септември Как затвориха пазарите на 16 септември

Акциите на компаниите от транспортния сектор обикновено се разглеждат като водещ индикатор както за фондовата борса, така и за икономиката, а FedEx изтъкна слабостта в Азия като една от причините за негативната перспектива.

Акциите на конкурентите UPS и XPO Logistics поевтиняха съответно с 4% и 7 на сто, а тези на Amazon отчетоха ценови спад от 3%.

Предупреждението на FedEx отразява последния доклад за инфлацията в САЩ, представен във вторник, който поднови опасенията, че Федералният резерв ще бъде принуден да предизвика рецесия, за да охлади цените.

„Налице е силна тревожност относно начина, по който глобалната икономика може да повлияе върху тази на САЩ, докато американската икономика трябва да се справи със собствена набор от много сериозни проблеми. Мисля, че тази динамика е това, от което хората се тревожат“, коментира Кали Кокс, инвестиционен анализатор в eToro.

Общо за седмицата Dow записа спад от 4,7%, докато понижението за S&P 500 и Nasdaq възлиза съответно на 3,8% и 6,2 на сто. Това е най-слабата седмица за технологичния бенчмарк от юни насам.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни американски ценни книжа се понижи до 3,455%, докато тази по 30-годишните облигации на САЩ нарасна до 3,518%.

Доларовият индекс отчете спад от 0,07% до 109,66 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 0,81 на сто до 91,58 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI се повиши с 0,28% до 85,34 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото се понижи до най-ниското си ниво от април 2020 г. Металът се търгуваше при спад от над 2% срещу 1659,47 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Нормален е такъв спад - малко "охлаждане" на балоните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още