IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът удари 37-годишно дъно на фона на общия спад на основните европейски борси

Акциите на Uniper поевтиняха с 1,74%, след като в четвъртък стана ясно, че германското правителство обмисля национализирането на компанията

19:50 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стойността на паунда падна под ниво от 1,14 долара за първи път от 1985 г. заради комбинация от силния щатски долар и опасенията за рецесия, който натежават върху британската валута, съобщава CNBC.

Отчетеното 37-годишно дъно при паунда отразява новите данни за продажбите на дребно във Великобритания през август, които намаляват с 1,6% на месечна база. Това е най-големият спад на показателя от декември 2021 г. и надминава всички прогнози на икономистите.

"На фона на предстоящата трудна зима търговците ще се притеснят, че потребителите вече са свили разходите си въпреки горещото лято", каза Линда Питърик, ръководител за търговията на дребно в Accenture.

Основните европейски борсови индекси записаха спадове в последната сесия за седмицата, повлияни от новите данни за инфлацията.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,58 на сто до 408,24 пункта.

Германският индекс DAC отчете спад от 1,66% до 12 741,26 пункта.

Френският показател CAC се смъкна с 1,31% до 6077,3 пункта.

Британският измерител FTSE записа понижение от 0,62% до 7236,68 пункта.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 сепември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 сепември.

Инвеститорите реагираха на данните на Евростат, според които инфлацията в еврозоната достига 9,1% през август спрямо 8,9% през юли и 10,1% общо за Европейския съюз (ЕС).

Най-голям принос за движенията има енергията (3,95 процентни пункта), следвана от храните, алкохола и тютюневите изделия (2,25 процентни пункта), услугите (1,62 процентни пункта) и неенергийните промишлени стоки (1,33 процентни пункта).

Пазарите отразиха и предупреждението на Световната банка, която каза, че светът може би върви към световна рецесия през 2023 г. и поредица от финансови кризи в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които биха им нанесли трайна вреда. Като основна причина за това се посочва едновременното повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки по целия свят в отговор на инфлацията.

Централните банки вдигат лихвите тази година в синхрон, невиждан през последните пет десетилетия – тенденция, която вероятно ще продължи и през следващата година, пише в проучването. Въпреки това очакваната в момента траектория на повишаване на лихвените проценти и други мерки, предприети от централните банкери, може да не са достатъчни, за да върнат световната инфлация обратно до нивата, наблюдавани преди пандемията.

Акциите на трите големи германски автомобилни компании Volkswagen, BMW и Mercedes поевтиняха съответно с 2,57%, 0,39 на сто и 0,83%.

Цената на книжата на EDF се понижи с 0,13 на сто, след като стана ясно, че френското правителство ще предостави формално предложение за придобиване на компанията до края на месеца.

Акциите на Uniper поевтиняха с 1,74%, след като в четвъртък стана ясно, че германското правителство обмисля национализирането на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още