IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хю Пил: Британският помощен пакет изисква съответния отговор от АЦБ

Пакетът на финансовия министър Куаси Куартенг е причинил значителна преоценка на пазарите на активи, което затруднява постигането на инфлационните цели на АЦБ

18:45 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
главеният икономист на АЦБ Хю Пил. Снимка: Bloomberg L.P.
главеният икономист на АЦБ Хю Пил. Снимка: Bloomberg L.P.

Фискалният пакет на британското правителство и последвалата реакция на пазара изискват отговор от страна на паричната политика на Английската централна банка (АЦБ), като най-подходящото време за оценка на това въздействие са редовните заседания на регулатора, заяви главеният икономист на АЦБ Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

Според Пил програмата на министъра на финансите Куаси Куартенг за данъчни облекчения е причинила значителна преоценка на пазарните активи, което създава предизвикателства за изпълнението на инфлационните цели на АЦБ.

„Трудно е да не се заключи, че всичко това ще изисква значителен отговор на паричната политика“, изтъква Пил.

Все пак той изглежда се противопоставя на призивите за спешни мерки от страна на АЖБ, като каза, че правилното средство за оценка на подобни новини са редовните икономически прогнози на регулатора. Следващите се очаква да бъдат публикувани през ноември.

По-добре е паричната политика да се прилага внимателно при ниска честота, добавя Пил.

В петък (23 септември) Куартенг представи мини бюджет, в който влизат редица облекчения за домакинствата. Пакетът отменя увеличението на социалните осигуровки, въведено от предишния кабинет. Данъкът, дължим при покупка на недвижим имот, също се редуцира, за да се стимулира имотния пазар. Очаква се таванът при цените на електроенергията да бъде потвърден на 30 септември.

Пакетът на Куартенг предизвика двудневен крах при активите във Великобритания, тласкайки паунда до рекордно ниско ниво спрямо долара.

Появиха се и спекулации, че АЦБ ще трябва да обяви спешно увеличаване на лихвите, за да омекоти негативните ефекти от пакета за инфлацията.

Поради тази причина АЦБ и финансовото министерство излязоха със заявления, за да охладят напрежението на финансовите пазари. Централната банка заяви, че наблюдава „много внимателно“ пазарите и че служителите  „няма да се поколебаят да коригират лихвите с толкова, колкото е необходимо, за да ограничат инфлацията до целта от 2%“ в средносрочен план.

АЦБ добавя, че ще направи „пълна оценка“ на фискалните планове на правителството през ноември. Сега инвеститорите очакват регулаторът да увеличи лихвите със 160 базисни пункта през ноември, което е три пъти повече спрямо увеличението преди седмица.

Според Пил правителствените субсидии за подпомагане на домакинствата и бизнеса заради скъпата енергия се противопоставя на неговата прогноза за рецесия от август.

Той отговори на критиките, че АЦБ изостава от Федералния резерв на САЩ и от други централни банки по отношение на затягането на своята политика, като каза, че регулаторът не се надпреварва.

„Пазарите понякога се чувстват неудобно от това, но централните банки трябва да направят необходимото“, посочва той. „Движенията на пазара на активи ще трябва да се разглеждат в този контекст“, добавя Пил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още