IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш управител на АЦБ: Плановете за данъчни намаления подкопават усилията за борба с инфлацията

Частичният бюджет доведе до доста драматични движения на финансовите пазари, каза Марк Карни

10:27 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият управител на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни разкритикува новия правителствен план за подкрепа на икономиката, включващ данъчни намаления, като посочи, че подкопава опитите на централната банка да забави инфлацията, като предизвиква хаос на финансовите пазари, пише Ройтерс.

"За жалост, частичният бюджет в тези условия - тежка световна икономика, тежка позиция на финансовите пазари, работа с различни цели спрямо тези на банката - доведе до доста драматични движения на финансовите пазари", каза Карни в интервю за BBC.

Миналата седмица финансовият министър на Обединеното кралство Куаси Куартенг обяви, че ще има данъчни намаления, но не посочи как те ще се отразят на публичните финанси, нито какви са плановете му за икономическия растеж.

След изявлението британският паунд поевтиня, като низходящите движения продължиха и тази седмица. Поевтиняването на валутата предизвика отлив от британски облигации и масови разпродажби, а това принуди АЦБ да се намеси в сряда на финансовите пазари.

Тогава регулаторът обяви, че ще започне да купува неограничено количество дългосрочни държавни облигации, считано от сряда (28 септември) до 14 октомври, за да стабилизира финансовите пазари, като отделно ще отложи програмата си за продажба на облигации, която трябваше да започне следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още