IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания стигна близо 50-годишно дъно

Свиващият се пазар на труда на Великобритания може да допринесе за инфлационния натиск в страната

12:02 | 11.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата във Великобритания е спаднала до най-ниското си ниво от 1974 г. насам, равнявайки се на 3,5% в трите месеца до август, съобщи британската статистическа служба (ONS) във вторник, цитирана от Ройтерс.

Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха безработицата да остане без промяна на ниво от 3,6 на сто. Същевременно броят на заетите е намалял със 109 хил. души в периода юни-август, което е под медианните прогнзи за 155 хил. души спад.

За периода броят на лицата, определени като неактивни - тоест нито работещи, нито търсещи работа - е нараснал с 252 хил. души спрямо трите месеца до края на май, маркирайки най-голямото увеличение, откакто се води статистиката от 1971 г.

От ONS посочват, че повишението на заетостта и спадът в неактивността в трите месеца до края на май може отчасти да обясни промените в тримесечието до август.

Английската центрлана банка (АЦБ), която в момента се опитва да успокои хаоса на финансовите пазари, предизвикан от новия план за подкрепа на премиера Лиз Тръс, има опасения, че свиващият се пазар на труда на Великобритания ще допринесе за инфлационния натиск в страната.

Ръстът от 0,6 процентни пункта в нивото на неактивност до 21,7% в периода юни-август е бил исторически най-големият, заедно с увеличението, отчетено през периода март-май 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Ниската безработица вече е лошо нещо значи, високата и тя е лошо, а средната - никой не знае къде е тя. То след като няма ситуация в която нивото на безработица е добро защо да пишем статии по въпроса просто ще помним че винаги е било и ще бъде лошо и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още