IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще трябва да съкрати 200 хил. работни места, за да избегне дългова спирала

Заплатите в публичния сектор се очаква да нараснат с 5% през 2022 г.

11:24 | 08.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обединеното кралство трябва да съкрати 200 хил. държавни работни места през следващите няколко години, за да избегне добавянето на милиарди към държавния дълг, твърди Институтът за фискални изследвания (IFS), цитиран от Bloomberg.

Заплатите в публичния сектор са на път да се увеличат с 5% тази година, около половината от текущия темп на инфлацията, но по-високо от предвиденото в бюджета при изготвянето на плановете за разходи през 2021 г.

За да плати тези заплати, без да увеличава заемите, правителството ще трябва да си осигури 5 млрд. паунда (5,6 млрд. долара) спестявания само тази година, посочва мозъчният тръст.

Анализът подчертава предизвикателството, пред което е изправен министърът на финансите Куаси Куартенг, за да държи публичните финанси под контрол, без да отменя обещанията си за намаляване на данъците. Натискът идва не само от данъчна страна, но и от по-високите разходи, което усложнява всеки план за стабилизиране на дълга като дял от брутния вътрешен продукт на страната.

През септември Куартенг обяви пакет данъчни облекчения за 45 млрд. паунда, който доведе до хаос на пазарите заради опасения, че заемите ще излязат извън контрол.

На 23 ноември той планира да обяви пълния фискален план с прогноза от Службата за бюджетна отговорност, която ще включва правителствените политики и въздействието на промените в икономическата прогноза. Министерството на финансите може да промени датата за обявяване на плана.

IFS твърди, че около 100 хил. съкратени работни места тази година ще осигурят непроменена обща сметка за заплати и ще избегнат съкращения в други отдели. Ако през 2023 г. заплатите се увеличат с инфлацията, правителството ще трябва да се раздели с още 100 хил. работни места, за да държи финансите под контрол.

На различните отдели е казано да се погрижат за вътрешната си „ефективност“, което често се разглежда като сигнал за съкращения на работни места. Има потенциална възможност за това, тъй като работната сила в публичния сектор нарасна с 250 хил. души по време на пандемията до 5,5 млн.

Правителството вече прокарва планове за съкращаване на около една пета от 500-те хил. държавни служители – тези, които работят пряко за правителството. В плана се посочва, че намаляването на персонала може да спести 3,5 млрд. паунда годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 08.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kostadin.k92
преди 1 година
Някой плаща ли ви всеки 5ти пост да хейти Кралството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още