IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отразят на пазарите фискалните планове на Великобритания?

Не е положителен знак за икономиката на страната, смята Красимира Коджаманова, директор на Select Asset Management

22:11 | 28.09.22 г.

В силно инфлационна среда политика като фискалните планове на британското правителство може да доведе до прегряване, което е обезпокоително и реакцията на пазара не закъсня. Това каза Красимира Коджаманова, изп. директор на Select Asset Management, във "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира реакцията на инвеститорите на новата финансова политика на Лиз Тръс. 

„Реакцията на фискалните планове на Великобритания, която наблюдаваме на пазарите, е нормална, защото те не си кореспондират с монетарната политика, която се води“, каза Коджаманова. По думите ѝ това важи особено за идеята да бъдат понижени данъците на хората с високи доходи, т.нар. богата класа, а също и на някои корпоративни единици, които разполагат със значителен доход и по принцип биха могли да повлияят положително върху бъдещия вот за партията на консерваторите. "Не е положителен знак за икономиката на страната", посочи гостът.

Прогнозираният растеж, на който се базират калкулациите на правителството, е приблизително в рамките на един процентен пункт, обясни Коджаманова. "Ако това се случи, то тези разходи ще следва да бъдат изплатени в рамките на следващите пет години. Но това е твърде оптимистична прогноза предвид ситуацията в момента в страната и не бива да забравяме, че Великобритания е изправена пред множество проблеми в различни икономически сектори след излизането от Европейския съюз. Няма как пазарът да повярва в тази положителна прогноза на този етап", посочи събеседникът.

"Ако на срещата през ноември централната банка на Великобритания все пак реши да премине към допълнително повишаване на основната лихва в страната, е твърде вероятно да видим този паритет на британската валута с долара преди края на 2022 година, включително да продължи в началото на 2023 година предвид опасенията какво би се случвало с финансите на страната. Защото тя ще трябва да задлъжнее значително, включително и заради т.нар. помощи, които в момента са предвидени за сметките на електроенергия на населението", посочи анализаторът.

Тези допълнителни разходи, които ще трябва да поеме правителството, ще бъдат изключително трудна крачка в тази инфлационна среда, каза още изп. директор на Select Asset Management. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още