IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият финансов министър Джеръми Хънт трудно ще възстанови доверието във Великобритания

Той трябва да разбере, че нов кръг от строги икономии е нежелателен

13:15 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един глава падна (на уволнения финансов министър Куаси Куартенг), остава още една (на британския министър-председател Лиз Тръс – бел. прев.). Така започва коментара си главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф.

Разговорите с политици, присъстващи на годишните срещи на МВФ и Световната банка, ясно показаха комбинацията от забавление, безпокойство и гняв, с която мнозина гледат на Обединеното кралство. „Мини“ бюджетът на Куаси Куартенг беше грешна политика (нефинансирани намаления на данъци) в неподходящ момент (глобална криза). Лиз Тръс споделяше напълно глупостта на бившия си финансов министър. Тя може да оцелее като водеща фигура, но й липсва преценката, която се изисква от един премиер. Тя също трябва да си отиде. След това депутатите, а не партийните членовете на торите, трябва да изберат новия лидер. Трябва да последват парламентарни избори.

Доверието в рационалността и самодисциплината на британската политика беше накърнено, точно както доверието в готовността на страната да удържи на думата си беше накърнено от желанието да се наруши споразумението за Северна Ирландия, постигнато толкова триумфално преди три години. За да се възстанови това доверие, връщането към предишното статукво ще бъде недостатъчно. Джеръми Хънт, новият финансов министър, знае, че не може да бъде уволнен. Сега той трябва да направи каквото и да е необходимо.

Една от причините, поради които простото обръщане на политиката ще бъде недостатъчно, е, че лихвените проценти се повишиха, което ще вдигне разходите за обслужване на дълга. Част от това се дължеше на събитията в света, преди всичко на необходимостта от справяне с нарастващата инфлация. Но го има и въздействието на специфичния за Обединеното кралство шок, нанесен на 23 септември от „мини“ бюджета на Куартенг. Би било оптимистично да се надяваме, че това просто ще изчезне от съзнанието на хората. 

Най-сигурната стратегия би била да се представи надеждна прогноза за намаляващите съотношения на дълга спрямо брутния вътрешен продукт в средносрочен план — надеждна от страна на Службата за бюджетна отговорност (OBR). Тази прогноза не трябва да се основава нито на неуточнени съкращения в разходните години оттук насетне, нито на неправдоподобни ускорения в темпа на икономически растеж. Този път министърът трябва да избягва фантазиите.

Би било добра идея да се лансира по-евтин енергиен пакет от този на Куартенг. Но този пакет е еднократен, поне по принцип. По-важно е да се обърнат постоянните намаления на данъците в „мини“ бюджета. Отмяната на намаляването на пределните ставки на данъка върху доходите и корпоративния данък няма да бъде достатъчна. Институтът за фискални изследвания сочи, че постоянната фискална дупка преди тези обръщания е била около 2,5 процента от БВП. Необходимо е допълнително затягане с около 1,75 процента от БВП (малко над 40 млрд. паунда годишно). Това е най-малкото, което Хънт трябва да направи, за да е сигурен, че ще възстанови доверието. Той може да открие, че трябва да направи повече.

Големият въпрос е как да се постигне такова затягане. Финансовият министър вече посочи, че данъците ще трябва да се увеличат и разходите ще трябва да бъдат намалени. Изглежда очевидно, че по-голямата част от тази корекция ще трябва да бъде направена чрез данъците. Ще бъде изключително трудно да се прокарат големи съкращения на разходите през парламента, особено след като високата инфлация ще намали значително реалната стойност на разходите на министерствата. Всъщност, поради тази причина ще са необходими увеличения на номиналните разходи.

Със сигурност ще бъде невъзможно да се оправдаят големи съкращения на обезщетенията в реално изражение в разгара на криза с издръжката на живота. Големите обществени услуги трябва да бъдат поддържани: Националната здравна служба (NHS) наистина вече е подложена на огромен натиск. Правителството иска да харчи повече за отбрана, с право, предвид войната в Украйна. Правителство, което иска да поддържа растежа, трябва да увеличи публичните инвестиции, а не да ги съкращава. Разходите за лихви също със сигурност ще се повишат. На последно място, но не и по важност, намаляването на помощите би било безотговорно, като се има предвид как Covid и войната удариха най-бедните в света.

Накратко, нов кръг от строги икономии е невъзможен и нежелан. Ако правителството не желае да отмени всички намаления на данъците, които направи, то ще трябва да намери други данъци, които да заемат мястото им. Може да бъде използвано данъчното облагане на имотите, както и данък върху въглеродните емисии. Не е вярно, че по-високото данъчно облагане ще убие икономиката. Важно е как се събират данъците и за какво се харчат.

Английската централна банка (АЦБ) трябва по подобен начин да покаже, че няма да позволи на лошото поведение на правителството да се отрази на паричната политика. Затова все пак е независима. Инфлацията е твърде висока. Политиката трябва да адресира това сега. Ако, както смята АЦБ, пенсионните фондове сега са сравнително сигурни, тя трябва да спре да подкрепя пазара на ДЦК. Това би трябвало да помогне за концентрирането на умовете в Министерството на финансите.

Брекзит революционерите все повече завземат контрола над страната. С Тръс като министър-председател, те вероятно са помислили, че са спечелили окончателна победа. Но вместо това те преиграха. Пазарите отказаха да финансират техните фантазии и проучванията на общественото мнение показват, че на обикновените хора им е писнало. Може би студеният душ на икономическата и политическата реалност най-накрая охлажда британската Brexit треска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още