IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Планът на Великобритания за намаляване на данъците беше грешка

Не бях единственият, който имаше такова мнение за този план, допълни американският президент

11:00 | 16.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече "грешка" вече изоставената от десния британски премиер Лиз Тръс реформа за намаляване на данъците, пише БГНЕС.

Намаляването на данъците беше централна част от програмата за радикални икономически реформи, обявена от Тръс и бившия министър на финансите Куаси Куартенг.

Още от обявяването им, плановете за данъчни намаления предизвикаха опасения и сътресения на финансовите пазари, най-вече заради неяснотата как ще бъдат финансирани те. Сред инвеститорите имаше страхове, че това ще стане чрез милиарди допълнителни заеми на фона на вече високата инфлация в Обединеното кралство и на задаващата се рецесия, прогнозирана и от Английската централна банка (АЦБ).

"Не бях единственият, който смяташе, че това е грешка", заяви Байдън пред репортери по време на предизборно пътуване до северозападния тихоокеански щат Орегон.

"Мисля, че идеята за намаляване на данъците на свръхбогатите в момент, когато... Не бях съгласен с тази политика, но това зависи от Великобритания, която трябва да направи тази преценка, а не от мен", допълни Байдън.

На мястото на Куартенг сяда Джереми Хънт, който също определи плановете за такива намаления за грешка.

"Имаше грешки и ни предстоят някои много трудни решения", каза Хънт, като предупреди, че "всички правителствени отдели" са изправени пред ограничения на разходите, включително социалните грижи, здравеопазването и отбраната.

"Някои данъци няма да бъдат намалени толкова бързо, колкото хората искат. Някои данъци ще се повишат", допълни новият ресорен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още