IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс уволни финансовия си министър

Куаси Куартенг става британският финансов министър с най-кратък мандат от 1970 г. насам

16:13 | 14.10.22 г.
Данъчните съкращения, предвидени в минибюджета на Куаси Куартенг, предизвикаха сътресения на пазарите и сринаха рейтинга на премиера Лиз Тръс. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Данъчните съкращения, предвидени в минибюджета на Куаси Куартенг, предизвикаха сътресения на пазарите и сринаха рейтинга на премиера Лиз Тръс. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският премиер Лиз Тръс уволни финансовия министър Куаси Куартенг малко преди очакванията тя да оттегли части от икономическия му пакет в опит да съживи пазара и да овладее политическите сътресения, обхванали страната, предава Ройтерс.

Куартенг заяви, че е подал оставка по искане на Тръс, след като беше привикан спешно в Лондон от заседанията на МВФ във Вашингтон. Тръс, която е на власт само от 37 дни, ще даде пресконференция по-късно в петък, потвърдиха от Downing Street.

"Поискахте от мен да се оттегля като ваш финансов министър. Аз приех", пише в писмото с оставката му до Тръс, което Куартенг публикува в Twitter.

Според вестник Times бившият финансов министър Джеръми Хънт ще бъде новият финансов министър на Великобритания. "Джеръми Хънт е новият финансов министър", съобщи в Twitter политическият коментатор на Times Стивън Суинфорд. "Той ще бъде обявен скоро на пресконференцията на Лиз Тръс", допълни Суинфорд. 

Доходността по британските държавни ценни книжа се повиши в петък и се прибави към частичното възстановяване, след като правителството на Тръс започна да търси начини за заздравяване на хазната, след като финансово необезпеченото ѝ понижаване на данъците срина стойността на британските активи и предизвика международни критики.

Куартенг е най-кратко изпълнявалият длъжността финансов министър във Великобритания от 1970 г. насам, а наследникът му ще стане четвъртият финансов министър на страната в последните месеци, докато милиони хора са изправени пред криза с издръжката за живот. Най-кратко управлявалият британски финансов министър почина. 

Куартенг обяви нова фискална политика на 23 септември, отговаряща на визията на Тръс за широко понижаване на данъците и дерегулация в опит за изваждане на икономиката от годините на стагниращ растеж.

Но реакцията на пазара беше бурна и Английската централна банка (АЦБ) беше принудена да се намеси, за да предотврати въвличането на пенсионните фондове в хаоса, докато лихвите по заемите растат.

Оттогава двамата са подложени на нарастващ натиск да сменят курса, а допитвания показаха, че подкрепата за Консервативната партия се е сринала, което доведе до открити обсъждания дали трябва да бъдат заменени.

След като създаде пазарни сътресения, сега има опасност Тръс да предизвика сваляне на правителството, ако не постигне пакет от мерки за намаляване на държавните разходи и повишаване на данъците, който да успокои инвеститорите и да мине през гласуване в Камарата на общините.

Търсенето ѝ на спестявания ще бъде затруднено от факта, че правителството намалява бюджетите на службите си от години.

В същото време дисциплината в Консервативната партия рухна, засегната от вътрешни борби, след като първо не успя да стигне до съгласие за начина на излизане от ЕС, а след това и за преминаване през пандемията от COVID-19 и ръст на икономиката.

„Ако не можеш да прокараш бюджета си през парламента, не можеш да управляваш“, коментира Крис Брайънт, високопоставен депутат от опозиционната Лейбъристка партия, в Twitter. „Не става въпрос за обратни завои, а за надеждно управление“, допълни той.

При визитата на Куартенг в САЩ управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева изтъкна пред него значението на „последователните политики“, подчертавайки колко е накърнена репутацията на Великобритания за стабилно управление на икономиката и институционална стабилност.

Малко преди 11 ч. местно време британските информационни канали прекъснаха програмата си, за да предават на живо кацането на самолета на British Airways на летище „Хийтроу“ с Куартенг на борда.

В Уестминстър Тръс се опитва да постигне съгласие с министрите в кабинета как да бъде запазен стремежът ѝ към растеж с едновременно успокояване на пазарите и преценка кои от мерките може да бъдат подкрепени от депутатите ѝ в парламента.

Депутат от Консервативната партия, пожелал да остане анонимен, заяви, че икономическата политика на Тръс е предизвикала толкова много щети, че инвеститорите може да поискат още по-големи съкращения на държавните разходи като цена за подкрепата им.

„Всичко е възможно в момента“, заяви депутатът, който подкрепил Риши Сунак в лидерската надпревара. „Проблемът е, че пазарите изгубиха доверие в Консервативната партия и кой може да ги обвинява за това?“, допълни той.

Според приближен до премиера източник Тръс в момента е „в режим на слушане“ и кани депутати, за да говорят с екипа ѝ за притесненията си, така че да прецени кои части от програмата ще подкрепят в парламента.

Икономистът от Credit Suisse Сонали Пунхани заяви, че пазарите трябва да видят надежден фискален план, като правителството трябва да намери около 60 млрд. паунда чрез отмяна на данъчните облекчения и още съкращения на разходите.

Една от мерките, които се очаква да бъдат оттеглени, е планът за запазване на корпоративния данък на ниво от 19%. Това беше ключова част от пакета от мерки на Тръс и Куартенг, докато Сунак предложи повишаване с 25%, когато беше финансов министър при предшественика на Тръс Борис Джонсън.

Това може да спести 18,7 млрд. паунда до 2026-2027 г.

Поредният епизод от политическата драма във Великобритания се случва, докато АЦБ се готви да прекрати намесата си на облигационния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още