IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс се отказа да намалява данъка за богатите, за да потуши недоволството

Промяната в политиката на британския премиер вероятно ще предизвика спекулации относно бъдещето ѝ като лидер на Обединеното кралство

11:21 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Лиз Тръс се отказа от плана си за намаляване на данъците за хората с най-високи доходи само 10 дни след обявяването му в опит да потуши нарастващото недоволство сред колегите си от Консервативната партия, съобщава Bloomberg.

Министърът на финансите Куаси Куартенг обяви решението в Twitter по-рано в понеделник. По думите му решението за премахване на 45-процентния данък върху доходите се е превърнало в „разсейване“.

Веднага след новината стойността на паунда спрямо долара се покачи с процент, като към 11 ч. българско време той се търгува с 0,2% ръст спрямо щатската валута.

Обратният завой, който Тръс и Куартенг предприеха, подчертава политическия безпорядък в рамките на британския кабинет. В продължение на дни представителите му защитаваха фискалния пакет на финансовия министър, представен на 23 септември, като в неделя Тръс заяви, че е ангажирана с този план, макар да призна, че е трябвало по-добре да „подготви почвата“ преди неговото представяне.

Промяната в политиката на Тръс вероятно ще предизвика спекулации относно бъдещето ѝ като премиер на Обединеното кралство. В понеделник Куартенг заяви пред BBC, че не обмисля да подаде оставка. Бившият министър на транспорта от кабинета Грант Шапс, който беше уволнен от Тръс, когато сформира своя екип, заяви пред телевизията: „Искам премиерът да оцелее“.

Недоволството на торите

Пакетът на Куартенг, наречен правителствен „план за растеж“, предизвика пазарен крах, изпращайки паунда до историческо дъно спрямо долара и принуждавайки Английската централна банка (АЦБ) да се намеси, за да предотврати срив на пазара на облигации.

Премахването на данъка в размер на 45% за хората с най-високи доходи представлява непопулярната мярка, обявена в момент, когато обикновените британци се борят с кризата на увеличаващите се разходи за живот, при която инфлацията се ускори до 40-годишни върхове.

Недоволството нараства и сред торите, като бившият министър Майкъл Гоув разкритикува в ефира на BBC данъчните планове на правителството на Тръс, които предизвикаха сътресения на британските финансови пазари през седмицата.

Голяма част от опозицията на торите произтичаше от две опасения: че намаляването на данъците ще бъде финансирано чрез заеми в момент, когато правителството вече увеличава нивата на дълга, за да помогне на британците с растящите сметки за енергия; и че с намаляването на данъка върху доходите правителството приоритизира най-богатите хора пред тези с по-ниски доходи по време на криза на разходите за живот.

Самият Куартенг е разговарял с около 25 депутати през последните дни, за да ги увери, че неговите данъчни облекчения могат да подкрепят икономиката.

Той заяви пред ради LBC, че поема „пълна отговорност“ за мерките, които е обявил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още