IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Кос: ЕЦБ може да обяви началната дата на количественото затягане през декември

С намаляването на баланса си централната банка се надява да забави инфлацията в еврозоната

13:51 | 13.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да обяви началната дата за количественото затягане на заседанието си през декември. Това каза членът на Управителния съвет на банката Пабло Ернандес де Кос, пише Bloomberg.

"Ще зависи от това дали през декември видим необходимостта да обявим тази дата", каза ръководителят на Испанската централна банка в интервю за телевизия Bloomberg.

Количественото затягане е процесът на продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ) от дадена централна банка. Основната цел е чрез продажбите доходността на ДКЦ да се покачи, а нараснат ли лихвите, това би направило тегленето на заеми по-малко привлекателно и би свило икономическата активност. Крайният резултат е - на който се надява и ЕЦБ - забавянето на инфлацията.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха преди дни, че годишната инфлация в еврозоната се е ускорила до 10,7% през октомври, или над пет пъти над целевото равнище на ЕЦБ.

Балансът на ЕЦБ към момента е на стойност близо 9 трлн. евро, от които почти 5 трлн. евро облигации бяха закупени по време на скорошните кризи. Очакванията са на последното си за годината заседание на 14-15 декември ЕЦБ да одобри основните принципи, по които да се случи количественото затягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
The targeted longer-term refinancing operations (TLTROs) are Eurosystem operations that provide financing to credit institutions.Финансова пирамида.Време е бамкитe да се изпапкат една друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още