IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един банкер от ЕЦБ подкрепи лихвените повишения дори с цената на забавен растеж

Трябва да гарантираме, че високата инфлация ще приключи скоро, каза управителят на Германската централна банка Йоахим Нагел

16:01 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да увеличава лихвените проценти, дори това да натежи на икономиката. Такова мнение изрази ръководителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, повтаряйки думите на някои свои колеги от ЕЦБ от последните седмици, пише Bloomberg.

"Трябва да гарантираме, че високата инфлация ще приключи скоро", каза Нагел по време на своя реч във Франкфурт във вторник. "Следователно аз ще продължа да давам най-доброто от себе си, за да гарантирам, че ние, Управителният съвет на ЕЦБ, няма да се отпуснем твърде скоро и че ще продължим напред с нормализирането на паричната политика - дори ако нашите мерки забавят икономическото развитие", каза Нагел.

Германският централен банкер, познат като един от най-ястребово* настроените в редиците на ЕЦБ, посочи, че нормализирането на паричната политика не включва единствено лихвени повишения, а и намаление на рекордния баланс на банката. Централната банка на еврозоната планира да очертае ключови принципи за т. нар. количествено затягане (QR) на заседанието си през декември, което е и последното за годината.

Ден по-рано ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че ЕЦБ не трябва да спира с лихвените повишения, докато не стане ясно, че инфлацията е достигнала своя връх.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че годишната инфлация в еврозоната се е ускорила до 10,7% през октомври, или над пет пъти над целевото равнище на ЕЦБ.

Най-голям принос сред основните двигатели на движението отново е имала енергията (41,9% годишно повишение спрямо 40,7% през септември), следвана от храните, алкохола и тютюневите изделия (13,1% ръст спрямо 11,8% месец по-рано), неенергийните индустриални стоки (6% ръст спрямо 5,5%). На последно място са били услугите, които са поскъпнали с 4,4% спрямо 4,3% през септември.

В началото на ноември членът на ЕЦБ и ръководител на Латвийската централна банка Мартинс Казакс изрази мнение, че регулаторът трябва значително да повиши лихвите, за да пребори рекордното покачване на цените, дори при възможна рецесия в еврозоната.

“Лихвите ще продължат да растат значително“, увери Казакс в ефира на латвийска телевизия. „Разбира се, несигурността е много висока, особено във връзка с войната в Украйна. Други централни банки също покачват лихвите, за да забавят инфлацията“, допълни банкерът.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още