IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕЦБ и UniCredit спорят за руския бизнес

Италианската банка продължава дейността си в Русия въпреки войната в Украйна. ЕЦБ вече настоява за оттегляне

22:00 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UniCredit е една от малкото европейски банки, които не са напуснали руския пазар. Снимка: Bloomberg LP
UniCredit е една от малкото европейски банки, които не са напуснали руския пазар. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) е влязла в конфликт с UniCredit заради плановете на италианския кредитор да върне парични средства на акционерите и невъзможността си да напусне Русия, твърди Financial Times, като се позовава на запознати източници.

Търкането се е увеличило, откакто главният изпълнителен директор Андреа Орчел пое поста през април 2021 г. и приложи агресивна стратегия за преразглеждане на дейността на UniCredit и изплащане на повече средства на акционерите.

Двете страни са изразили противоположните си възгледи в поредица от писма, твърди един от източниците, запознати с въпроса, който смята, че отношенията са „повече от леко обтегнати“.

UniCredit заяви, че ЕЦБ „непрекъснато ни е предоставяла предизвикателства и насоки" по време на стратегическото преструктуриране на банката, като добави, че „публичната подкрепа" на регулаторите е „показателна за доверието, което те са показали към нас". ЕЦБ отказва да коментира темата. 

Сблъсъкът е и знак за по-строгата позиция на централната банка спрямо капиталовите планове на кредиторите от еврозоната, докато официалните лица се подготвят за рецесия. Очаква се Италия и Германия - двата най-големи пазара на UniCredit - да бъдат най-силно засегнати от енергийната криза в Европа поради досегашната им голяма зависимост от руския газ.

Няколко лица, информирани с обсъжданията, твърдят, че ЕЦБ е възразила срещу ангажимента на UniCredit да разпредели 16 млрд. евро на акционерите до 2024 г., като е заявила, че това противоречи на официалните указания, според които „банките не трябва да определят политиките си за дивиденти по отношение на абсолютни суми".

Друго лице, запознато с обсъжданията, заяви: „Когато регулаторните органи ти изпратят списък с въпроси, можеш да постигнеш взаимен компромис по отношение на отговорите, но стилът на Орчел е „аз съм прав, защото имаме целия този капитал".

UniCredit е заявила пред ЕЦБ, че разполага с възможности да плати повече на акционерите, без да отслабва значително баланса си благодарение на сравнително високите нива на капитала, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред на UniCredit, който е ключов показател за финансова стабилност, е около 15,4%. 

Напрежение има и заради неуспеха на UniCredit да прекъсне връзките си с Русия. UniCredit е една от двете европейски банки, заедно с австрийската Raiffeisen, които поддържат големи операции в страната.

ЕЦБ разглежда руското присъствие на банката като нежелан източник на риск и я подтиква да напусне страната, където има обвързан капитал в размер на 2,4 млрд. евро.

Орчел изключва възможността за продажба на местен олигарх, както направи френската Société Générale тази година, което доведе до разходи в размер на 3,1 млрд. евро. Вместо това UniCredit е провела разговори с потенциални купувачи от Китай, Индия и Турция. ЕЦБ е поискала да получава редовни доклади за напредъка.

Източник, който неотдавна е обсъждал въпроса с Орчел, заяви, че шефът на UniCredit „получава голям натиск от ЕЦБ" във връзка с Русия.

UniCredit заяви пред Financial Times, че е „решена да се откъсне от Русия по организиран и решителен начин“. 

Служителите на ЕЦБ са били разочаровани и от липсата на информация, която получават от Орчел по време на първоначалните му разговори миналата година с италианското правителство за потенциално придобиване на местния конкурент Banca Monte dei Paschi di Siena. В крайна сметка UniCredit се оттегли от сделката.

Според няколко лица, запознати с въпроса, Орчел не е бил толкова активен по отношение на информирането на ЕЦБ за решенията на банката, колкото неговия предшественик Жан Пиер Мустие. Но UniCredit смята, че е предоставила на надзорните органи толкова информация, колкото и преди Орчел да поеме поста, само че по различни канали.

Твърдолинейният главен изпълнителен директор на банката, който получи обезщетение на стойност десетки милиони евро от Santander, след като испанската банка оттегли предложението си за него да стане главен изпълнителен директор през 2018 г., превърна по-високата капиталова възвръщаемост в ключов стълб на своята стратегия. UniCredit е напът да разпредели 3,75 млрд. евро чрез дивиденти и покупки на собствени акции през тази година. UniCredit е една от двете европейски банки, заедно с австрийската Raiffeisen, които поддържат големи операции в Русия. Andrey Rudakov/Bloomberg UniCredit е една от двете европейски банки, заедно с австрийската Raiffeisen, които поддържат големи операции в Русия. Andrey Rudakov/Bloomberg

Това контрастира с по-предпазливата стратегия на Мустие, който се фокусираше върху намаляване на лошите кредити, съкращаване на разходите и натрупване на капитал. Когато през март 2020 г. настъпи пандемията от Covid-19, ЕЦБ нареди на всички банки от еврозоната да спрат да изплащат дивиденти или да изкупуват обратно акции, за да запазят капитала си, и едва 18 месеца по-късно отмени ограничението.

Обратното изкупуване на акции от банките в еврозоната трябва да бъде одобрено от ЕЦБ, която даде зелена светлина на UniCredit да изкупи собствени акции тази година на два отделни транша за 2,6 млрд. евро. През септември ЕЦБ одобри втория транш, но процесът отне повече време и „беше всичко друго, но не и прост", казва един от хората, запознати с въпроса.

Цената на акциите на UniCredit се е повишила с повече от 45% от началото на мандата на Орчел, бивш шеф на инвестиционното банкиране на UBS, като по този начин превъзхожда повечето европейски конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още