IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit повишава целите си за второ поредно тримесечие 

По-високите приходи, по-ниските провизии за кредитни загуби и дъщерното дружество в Русия повишиха резултатите

10:13 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианският банков гигант UniCredit SpA повиши целите си за приходите и печалбата за цялата година за второ поредно тримесечие, присъединявайки се към европейските си колеги, които обявиха по-добри от очакваните резултати заради повишаването на лихвените проценти, предава Bloomberg. 

Базираният в Милано кредитор вече очаква за 2022 г. печалба от над 4,8 млрд. евро (4,74 млрд. долара) (без да включва бизнеса в Русия) в сравнение с по-ранната прогноза за около 4 млрд. евро. Основните показатели за дейността за трите месеца до края на септември - включително нетната печалба и приходите - са по-добри от очакваното. 

Откакто стана главен изпълнителен директор през миналата година, Андреа Орчел се отказа от редица бизнеси и съкрати работни места в региони и звена, които не са от основно значение, като се насочи към по-доходоносни продукти и капиталоемки дейности, за да рационализира кредитора. Тези усилия за повишаване на ефективността сега са подкрепени от рязкото увеличение на официалните лихвени проценти от Европейската централна банка, което подобрява перспективите за приходите на кредиторите в региона след години на режим на отрицателни лихвени проценти.

UBS Group AG и скандинавската Nordea Bank Abp са сред другите европейски кредитори, които също се възползват от нарастващите нетни приходи от лихви, тъй като централните банки затягат паричните условия за борба с инфлацията. По-високите лихвени проценти са от полза за банките, тъй като им позволяват да получат повече от заемите, които имат в портфейлите си.

Най-голямата италианска банка отчете за третото тримесечие ръст на печалбата от почти 62% до 1,7 млрд. евро, съобщи в сряда компанията майка на „Уникредит Булбанк“.

Анализаторите очакваха много по-малка печалба - от един милиард евро. По-високите приходи, по-ниските провизии за кредитни загуби и дъщерното дружество в Русия повишават резултатите. Приходите са в размер на 4,83 млрд. евро на фона за прогнозите за 4,52 млрд. евро. Освен това усилията за икономии и преструктурирането през последните години са дали резултат, заявиха от Unicredit.

„Добрата търговска динамика, благоприятната среда на лихвените проценти, разходната дисциплина и ниската цена на риска" позволиха на Unicredit да подобри още повече прогнозата си за 2022 г., се казва в изявлението на Орчел. „Убеден съм, че Unicredit е добре позиционирана, за да се справи с каквато и да е икономическа среда, пред която сме изправени“. 

Орчел предпази залозите си за Русия, като се въздържа от пълномащабно излизане от пазара, както конкурентът Societe Generale SA, продължавайки да получава приходи, като същевременно намалява размера на дейността си. Unicredit заяви, че е намалила общата си експозиция в Русия с 50% до 3,1 млрд. евро, въпреки че местното дъщерно дружество все още реализира по-висока печалба и генерира капиталови буфери.

Печалбата на звеното е нараснала до 344 млн. евро благодарение на по-високите приходи и освобождаването на провизии поради свиването на кредитния портфейл. Unicredit потвърди, че е поела ангажимент за постепенно намаляване на риска на експозицията си към страната. От началото на войната италианската банка реши да показва прогнози за целите си, изключвайки Русия.

Unicredit, австрийската Raiffeisen Bank International AG и SocGen бяха водещите западноевропейски кредитори в страната в навечерието на инвазията в Украйна. През първото тримесечие Unicredit пое разходи за почти 2 млрд. евро за своето подразделение в опит да предотврати пълната загуба на бизнеса там. В същото време напускането на конкурентите и действията за ограничаване на ефекта от санкциите подпомагат дейността ѝ на място.

Движението на приходите

Приходите са нараснали с 9% спрямо предходната година благодарение на по-високите приходи от кредитирането и 84% увеличение на приходите от търговия, дължащо се на силното корпоративно търсене на продукти за хеджиране. Това компенсира напълно еднократното преоценяване за TLTRO - свръхевтините заеми на ЕЦБ, отпуснати в разгара на пандемията, за да се поддържат кредитните потоци и да се предотврати дефлацията. Unicredit отчете около 300 млн. евро еднократни разходи по своите TLTRO фондове, след като лихвените проценти по euribor се повишиха. Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на Unicredit. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на Unicredit. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Преструктурирането на банката остава ключова цел за Орчел. През тримесечието фирмата е заделила 84 млн. евро за допълнителни провизии, а коефициентът на необслужваните кредити възлезе на 2,9% през периода.

Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред на Unicredit, който е ключов показател за финансова стабилност, е спаднал до около 15,4% от около 15,7% в края на юни. Банката си поставя за цел в края на годината коефициентът по CET1 да бъде над 14%, като преди това той беше 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още