IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit разширява търсенето на купувач за руския си бизнес

UniCredit е провела разговори с местни кандидати, но ескалиращите санкции от Запада пречат на тези усилия

11:35 | 06.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Италианската банка UniCredit е разширила търсенето си на купувач за руския ѝ бизнес извън местните инвеститори, засилвайки усилията си да напусне страната, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама запознати източници.

UniCredit е провела разговори с местни кандидати, но ескалиращите санкции от Запада пречат на тези усилия. Това е довело до разширяване на търсенето към страни като Китай и Индия, където купувачите може да са по-отворени към покупка, казва един от източниците.

Вторият източник посочва, че се водят обсъждания с потенциални инвеститори, но не е посочил с кои точно.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел каза пред анализатори през май, че санкциите все повече намаляват шансовете за сделка с руски купувач и че „прозорецът е станал доста малък“. 

Руският бизнесмен Владимир Потанин, чийто холдинг Interros купи руското подразделение на Societe Generale - “Росбанк“, каза пред агенция Интерфакс през май, че е отхвърлил предложение да купи и местното подразделение на UniCredit.

Италианският кредитор търси на други места, макар че сделка с руска компания все пак остава сред възможностите, казват източниците, поискали анонимност заради чувствителния характер на въпроса.

Говорител на UniCredit е отказал коментар.

Инвеститори в Китай, Индия или Турция – страни, които не са подкрепили санкции срещу Русия – може да бъдат заинтересовани от активи, чиято цена е намаляла заради напускането на западни компании след началото на войната в Украйна.

UniCredit е сред европейските банки с най-голяма експозиция към Русия, където управлява 14-ия по големина кредитор.

Управителят на европейския надзорен орган Андреа Енрия каза в петък, че се надява кредиторите на блока бързо да успеят да напуснат Русия.

Орсел – бивш инвестиционен банкер, използва суапове на активи – например размяна на заем на руска компания с кредит за европейска компания на руска банка, за да намали експозицията си към Русия.

На два пъти, каза Орсел, UniCredit не е успяла да финализира големи сделки, за да намали експозицията си, защото другата страна е била ударена от санкции точно преди подписването.

Тази седмица обаче Орсел отхвърли опасенията около Русия, заявявайки, че тя вече не е заплаха за UniCredit, след като банката е заделила 1,2 млрд. евро провизии през първото тримесечие, за да компенсира бъдещи загуби.

Макар че UniCredit заяви, че оценява всичките си възможности, включително излизане от Русия, Орсел предупреди, че напускането на банката ще отнеме време предвид задълженията към служителите и клиентите и желанието да се запази стойност за акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още