IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският олигарх Потанин ще купи местния бизнес на Societe Generale

Решението на френския кредитор да се оттегли от Русия е най-решителното сред най-големите европейски банки с операции в страната

11:42 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Френската финансова група Societe Generale реши да продаде руския си актив „Росбанк“ на „Интеррос“ на Владимир Потанин, се съобщава на уебсайта на компанията.

Сумата на сделката не е оповестена. Тя трябва да бъде завършена през следващите седмици.

Продажбата на „Росбанк“ следва решението на Societe Generale да преустанови дейността си в Русия, се казва в изявление на банковата група.

„Интеррос“ възнамерява да положи всички усилия за развитие на бизнеса на „Росбанк“, като приоритет е интегрирането на цифровите технологии и продукти в традиционните банкови услуги. Най-важната цел на „Интеррос“ е да поддържа устойчивостта на „Росбанк“ и да създава нови възможности за своите клиенти и партньори. Възнамеряваме да управляваме бизнеса на банката в съответствие с най-добрите стандарти и практики", е цитиран Потанин.

От „Росбанк“ съобщиха за руското бизнес издание РБК, че кредитната институция работи нормално. „Съгласно условията на сделката между Societe Generale и Interros Group „Интеррос“ ще осигури приемствеността на мениджърския екип на „Росбанк“, оглавяван от Иля Поляков, председател на управителния съвет. „Росбанк“ ще запази статута си на предпочитан партньор на Societe Generale в Русия и ще продължи да следва високи международни стандарти за корпоративно управление и управление на риска в дейността си", заявиха от банката.

Според източник на РБК, запознат с подробностите по сделката, излизането на Societe Generale от Росбанк следва „цивилизования модел" на напускане на чуждестранни компании, споменат по-рано от Потанин: „Бизнесът получава нов руски собственик, като същевременно запазва стабилността, работните места и възможностите за развитие“.

„Когато казвам, че не подкрепям национализацията, а казвам, че не трябва да я правим, всъщност се оказва, че харчим публичните си средства, за да купуваме акции на чужди компании. Няма нужда от това. Това може да стане с лични средства… И за да се намерят частни инвеститори, местни или чуждестранни, които да искат да придобият такъв вид собственост, това придобиване трябва да е напълно законно. В противен случай това би било по-скоро рекет", каза бизнесменът пред РБК през март.

И преди това „Росбанк“ бе собственост на „Интеррос“, но между 2006 и 2011 г. контролният пакет акции на банката е придобит от Societe Generale. По-късно към „Росбанк“ се присъединяват Delta Credit и Rusfinance. Според уебсайта на Societe Generale тя притежава почти 100% от банката.

По-рано тази година „Росбанк" стана банков партньор на Atomyze (ООО "Атомызе") - руска цифрова платформа, лицензирана от Централната банка за работа с цифрови финансови активи. Тази платформа се разработва от „Интеррос“.

Решението на SocGen да се оттегли от Русия е най-решителното сред най-големите европейски банки с операции в страната. Raiffeisen Bank International AG и UniCredit SpA също обмислят бъдещето си в страната. Трите банки са най-големите на континента, които имат бизнес в Русия.

Акциите на SocGen поскъпнаха с 8,2% по време на търговията в Париж в понеделник, тъй като продажбата премахна несигурността относно въздействието на бизнеса на банката в Русия. Очаква се сделката да приключи през следващите седмици, като подлежи на одобрение от регулаторните и антитръстовите органи, заявиха от банката.

61-годишният Потанин е 43-ият по богатство човек в света с нетно състояние от 29,6 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Той е президент на „Норилск Никел", на което се пада около 40% от световното производство на паладий и 10% от рафинирания никел, и има дял в руската компания „Петровакс Фарм“.

SocGen ще отпише 2 млрд. евро от нетната балансова стойност на продадените дейности и извънредна непарична позиция в размер на 1,1 млрд. евро, свързана с възстановяването на резерва за преобразуване в отчета за приходите и разходите на групата. Продажбата ще окаже въздействие от около 20 базисни пункта върху коефициента CET1 на банката, заяви тя.

През миналия месец главният изпълнителен директор на SocGen Фредерик Удеа сигнализира, че банката планира да остане гъвкава в Русия, като не се присъедини към европейските си конкуренти, които обещаха да преразгледат или да прекратят бизнеса си в страната след инвазията.

Френските конкуренти BNP Paribas SA и Credit Agricole SA вече обявиха, че няма да предприемат нов бизнес в Русия, присъединявайки се към нарастващата група кредитори, които се оттеглят от страната на фона на широкообхватните санкции срещу нея. През последните седмици Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank AG и Commerzbank AG предприеха стъпки за ограничаване на дейността си в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още