IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна разбива надеждите за ренесанс на европейските банки

Сложно е да се оцени какви ще бъдат щетите, защото различните банки по различен начин са изложени на кризата и на руския пазар

21:20 | 09.03.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Затруднените европейски банки посрещнаха 2022 г. с вълна от оптимизъм, невиждана от повече от десетилетие. Очакванията бяха лихвените проценти най-накрая да започнат да се повишават, пандемията от COVID-19 да отшуми и печалбите им да нараснат. Кризата в Украйна бързо разби тази представа.

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика отлив на западни компании от Русия, доведе до силен ръст на  цените на суровините, удари еврото и заплашва света с рецесия точно когато европейските кредитори изглеждаха готови да влязат отново в режим на растеж, пише Ройтерс.

Инвеститорите се връщаха предпазливо към сектора, привлечени от евтините оценки и перспективата, че излишъкът от капитал, заделен по време на пандемията, ще бъде върнат като дивиденти и обратни изкупувания.

Плановете за разпределение на капитала на италианската UniCredit изглежда висят на косъм, след като банката заяви, че отписването на нейния руски бизнес ще струва около 7,4 млрд. евро - най-ярката индикация досега за това как кризата влияе на сектора.

Индексът STOXX на европейските банки падна с 15% след инвазията на 24 февруари срещу само 5% спад в референтния индекс STOXX, заради което банковият сектор стана един от най-зле представящите се сектори в региона.

Акциите на европейските банки се търгуват с отстъпка от повече от една трета спрямо техните конкуренти в САЩ, показват изчисленията на RBC Europe. Акциите на банките в Европа могат да поевтинеят допълнително, тъй като оценките са все още над най-ниските нива, наблюдавани при предишни кризи.

Това отразява сериозна промяна в настроението само през последните няколко седмици. Отчетите за печалбите на банките за цялата година през февруари отразяваха оптимистичен тон. Редица кредитори, например HSBC, Barclays и UBS, публикуваха големи печалби, обещаваха повече плащания на акционерите и подчертаваха подобрените перспективи.

Оценката на потенциалните щети за отделните банки е сложна заради различните начини, по които финансовите институции са изложени на кризата, казва Ерик Теорет, глобален макростратег в Manulife Investment Management. Някои притежават руски облигации и акции, други - дялове в руски банки, а трети все още са чувствителни към вторични ефекти върху европейската икономика.

„Европейският растеж ще бъде засегнат, както и европейските банки с експозиции към Русия - това е едно от най-големите ми опасения“, казва Теоре.

Френските, италианските и австрийските банки имат най-директна експозиция към Русия, според анализ на Citi. Тези, които могат да загубят най-много чрез своите дялове в местни кредитори – например италианската UniCredit и френската Societe Generale, могат да се справят с пълното отписване на тези дялове, казват анализаторите.

Societe Generale на 3 март заяви, че ще може да покрие отписването на своя дял за 15 млрд. евро в местния кредитор Росбанк. Австрийската банка Raiffeisen обмисля да напусне Русия, където е десетата по големина банка в страната по активи, съобщи Ройтерс по-рано този месец.

Потенциално по-вредни за европейските банки в дългосрочен план са рисковете от забавено повишаване на лихвите на централните банки, намаляващите перспективи за връщане на излишния капитал на акционерите и заплахата от стагфлация, при която цените се покачват на фона на спиране на растежа.

Преди конфликта пазарите очакваха лихвите по депозитите на Европейската централна банка, които се повишиха до нула в края на миналата година, да се увеличат повече. Сега очакванията са за ръст в рамките на 20 базисни пункта, коментира анализаторът на Berenberg Майкъл Христодулу.

Това вреди на банките, защото по-високите референтни лихвени проценти им помагат да генерират по-големи печалби от спреда между лихвите, начислени по заеми, и тези, изплащани на вложителите.

Вероятно замразяване на корпоративното набиране на средства може да удари и банки, като Barclays и Deutsche Bank, които имат значителен бизнес на капиталовите пазари. „Емитирането на дълг и дялов капитал от клиенти ще бъде отложено, докато има по-голяма сигурност. Това може да се отрази негативно на общите приходи от поемане“, посочва Мария Ривас, старши вицепрезидент глобални финансови институции в DBRS Morningstar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
ще има лавинен фалит на банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Друг ви е проблемът на всички руски държавни прок999сита- че България е във валутен борд и не можете да ни плашите нито с хиперинфлация, нито с жанвиденовата зима. Само,че- в момента в русия се повтарят събитията от 1998г., когато 1 долар се е разменял за ... 8000 неденоминирани рубли. Неслучайно ви се случва всичко това. Докато руският нацист не изтегли армията си от Украйна, може да видите още по-жестока хиперинфлация в русия- като напр. 10К рубли за 1 долар. Отдавна сте в инфлационна спирала, а икономическата война на света срещу вас, просто ускори нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Мисля си, че най-добрата и сигурна форма на управление е плутокрацията. Бизнесмени, банкерчета, имат повече акъл от политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Ами вместо да се ''притесняваш'' и умишлено да създаваш слухове и паника точно в България, а не в русия, що не прочетеш учебника по банково право на Марио Бобатинов и тогава пак да пишеш тук,м...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
doba
преди 2 години
То пък без войната един ренесанс ни чакаше. Боже-Боже. Сега поне има с какво да си измият ръцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
Честно казано, като човек, който може да чете между редовете, почвам сериозно да се притеснявам как по-дяволите това ще се отрази на дружествата им в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Европейските банки пак ще се изправят- не е толкова лесно да бъдат съборени от един луд в кремъл. Докато има вложители, ще има и банки- това да не е русия, че да се откриват и закриват с ''благословията'' или указите на ненормалното старче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Войната в Украйна разбива надеждите за ренесанс на европейските банки == Как? Велика Европа, супер-пупер пазар и икономика?! Н'ьееееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още