IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки се страхуват от експроприация в Русия

Западът откъсна финансовата система на Русия, а сега страхът от руски контрамерки се засилва

08:25 | 08.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Една от най-големите руски банки всъщност е френска. По отношение на общите активи „Росбанк“ заема девето място сред най-важните финансови институции в Русия, а Societe Generale държи мажоритарен дял в компанията от 2008 г. насам. Сега главният изпълнителен директор Фредерик Удеа очевидно се подготвя за евентуална пълна загуба. Банката разполага с „повече от достатъчен буфер, за да смекчи последствията от евентуален екстремен сценарий, при който групата напълно губи акциите си в Русия", обяви банката в края на миналата седмица.

Причината, която Societe Generale посочва за своите опасения, предизвика вълнение в бранша. В изявлението се говори за опасността банката да бъде лишена от правото на собственост върху руските си дъщерни дружества. Изявленията показват, че западните банки се страхуват от икономически ответни мерки от страна на Русия.

Societe Generale не е единствената западноевропейска банка, която разиграва подобни екстремни сценарии. Цените на акциите на западните финансови институции с най-голяма експозиция към Русия показват колко голяма е загрижеността на инвеститорите.

Стойността на книжата на най-голямата френска банка спадна с 40% през последните четири седмици, точно толкова, колкото и на италианската Unicredit. Кризата в Украйна засегна австрийската Raiffeisenbank International (RBI) още по-тежко, като цената на акциите ѝ спадна с 55%. Но и други банки са подложени на огромен натиск от кризата в Украйна. В началото на годината финансовият сектор беше най-успешно представящият се на пазар благодарение на надеждите за промяна на лихвените проценти в Европа, но сега банките се представят най-зле от всички сектори в европейския пазарен барометър Stoxx 600.

След руската инвазия в Украйна Европейският съюз, Обединеното кралство и САЩ наложиха дълъг списък с финансови санкции. Сред тях са изключването на седем руски банки от глобалната платежна система Swift и замразяването на чуждестранните активи на Руската централна банка. През изминалия уикенд руският президент Владимир Путин сравни тези наказателни мерки с обявяване на война.

Отвръща ли Русия на удара?

Фолкер Брюл, управляващ директор на Центъра за финансови изследвания към университета "Гьоте" във Франкфурт, не смята за пресилено, ако Русия реагира на западните ограничения с контрасанкции. Вероятно обаче ще мине известно време, преди това да се случи.

На първо място Русия ще се опита да стане по-независима от западната финансова система: „Москва ще използва времето, за да интегрира все повече собствената си информационна система за плащания SPSF, както и китайския ѝ аналог Chips", обяснява Брюл пред Handelsblatt.

Впоследствие режимът на Путин може да отнеме лицензите за дейност на руските дъщерни дружества на европейските банки, да замрази акциите и да забрани на компаниите майки да изтеглят пари от руския бизнес. „Като последна и най-крайна мярка предполагам, че Русия ще отнеме правата на собственост на руските банкови дъщерни дружества", казва Брюл.

Рейтинговата агенция Moody's също смята, че такива действия са възможни при „неблагоприятен сценарий". Западноевропейските концерни могат да се оттеглят или да загубят инвестициите си чрез национализация, се казва в скорошно проучване.

Societe Generale подчертава, че не би изпаднала в икономически проблеми дори в случай на пълна загуба на експозицията си към Русия. Банката оценява риска си в страната на 18,6 млрд. евро, което представлява само 1,7% от общата експозиция на банката. Делът на руските дейности в общата печалба е 2,7 %.

Наскоро коефициентът на твърдия капитал на групата беше 13,7%, което е с 4,7 процентни пункта над минималните изисквания. Ако руските инвестиции трябва да бъдат отписани изцяло, капиталовата адекватност ще намалее само с 0,5 процентни пункта, изчислява банката. Това няма да се отрази на планираните плащания на дивиденти за изминалата година.

Последиците за австрийската Raiffeisenbank International биха били много по-сериозни. Според изчисленията на Moody's RBI генерира около 40% от печалбата си в Русия и Украйна. Според анализаторите на DZ Bank тази зависимост превръща компанията в западната финансова институция с най-голям риск за Русия.

В конферентен разговор с инвеститорите миналата седмица главният изпълнителен директор на RBI Йохан Щробл също коментира риска от експроприация: „Понякога хората ме питат: Възможно ли е да загубите банката? И аз отговарям: не мисля така". Въпреки това RBI вече е изчислила финансовото въздействие на пълната загуба на руския си бизнес. На своя уебсайт кредиторът пише: „При най-лошия сценарий съотношението на базовия капитал ще спадне до около 12%". В края на 2021 г. съотношението беше 13,1%.

Щробл също така на няколко пъти подчертава, че не планира да оттегли банката от Русия. Въпреки това банката очевидно разработва планове за действие при извънредни ситуации: ако от руския филиал изтече огромен капитал или ликвидност, банката трудно би могла да инжектира допълнителни средства в сегашната ситуация, обяснява лице, запознато с плановете. Според информацията е възможна продажбата на дружеството. Въпреки това инвестиционните банкери смятат, че понастоящем е изключително трудно, ако не и невъзможно, да се намерят платежоспособни купувачи за руските инвестиции. Друга алтернатива е временно прекратяване на дейността. RBI вече отмени дивидента за годината.

Най-голямата италианска банка Unicredit също е силно ангажирана в Русия. Нейният филиал е на единадесето място сред най-големите финансови институции в страната и е допринесъл с около 180 млн. евро за печалбата на групата през 2021 г. Това представлява около 11% от общата печалба. С оглед на „цялостното незначително значение на руския бизнес" тежестта от тази криза би трябвало да е поносима за групата", казват анализаторите на DZ Bank. Неотдавна италианската банка подчерта, че 84% от руските заеми, застрашени от неизпълнение, вече са покрити с провизии. Освен това руският филиал е много ликвиден и се самофинансира. Подобно на другите западни банки със силен бизнес в Русия Unicredit в момента изчислява всички сценарии, включително пълна загуба на експозицията си.

Банковите акции са най-големите губещи

Войната в Украйна засегна тежко целия европейски банков сектор. „Войната в Украйна внезапно разби напълно бичия сценарий за европейските банки", пишат анализаторите на Mediobanca в свое проучване.

Икономическите последици от войната засягат и кредиторите с управляем бизнес в Русия: инвеститорите се опасяват, че икономическото възстановяване след пандемията ще бъде много по-слабо и че Европейската централна банка ще трябва да отложи очакваното нормализиране на паричната политика.

През последните четири седмици барометърът на банковия сектор Stoxx Europe 600 Banks се срина с 22%, докато широкият индекс загуби малко под 9%. Deutsche Bank загуби около една трета от стойността си, както и Commerzbank.

„2022 г. трябваше да бъде годината, в която индустрията най-накрая da се отърси от проблемите си. Но сега изглежда, че нещата отново ще се влошат значително, преди да се подобрят", казва банкер от Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
ако пък Газпром спре газта към Европа тези газови хранилища ще бъдат използвани от европейчетата да си играят на стражари-апаши или по-съвременната игра пейнтбол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
а когато си гол те чака нещо здраво като кол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Е хубу, ама европейските банки как ги топли, че ще национализираме Лукойла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Така е :) Първото което ще направи България например е да си вземе Лукойл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Ако Русия пристъпи към експроприация, ЕС ще отговори по същия начин - тогава Газпром губи собствеността си върху газови хранилища в Европа, участия в смесени дружества, активи и банкови средства. И това само Газпром - да не говорим за международните резерви на Централната банка и другите руски компании с филиали на Запад и милиардите на руските олигарси... Западът може и да компенсира изтеглилите се компании с новонапечатани пари за загубите им, но Русия не може да направи същото за собствените си фирми и олигарси. В средносрочен план Русия губи основен лост за влияние в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
caller
преди 2 години
Право на Русия е да действа такак както реши. Реално блокирането на руските пари по западните банки е равносилно решение, взето с политически цели и без грам правно основание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Т.е. европейския бизнес ще излезе от Русия гoл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Смертельное решение России ошарашило Европу - Европейский бизнес уйдт из России голым. >>> https://youtu.be/upmIbJ-rbeo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Страх лозе пази, пази ли лозе страх?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още