IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационният проблем на ЕЦБ е свързан с предлагането, не с търсенето

Ако силното търсене има водеща роля за инфлацията в САЩ, то в Европа тази роля се дължи на енергията

11:06 | 09.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източниците на инфлация са важни, защото въпреки че банките може да свият търсенето чрез повишаване на лихвите, то те имат малко инструменти, за да насърчат предлагането.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Източниците на инфлация са важни, защото въпреки че банките може да свият търсенето чрез повишаване на лихвите, то те имат малко инструменти, за да насърчат предлагането. Снимка: Bloomberg L.P.

Централните банкери на САЩ и в Европа са изправени пред еднакви инфлационни проблеми, но техните различни корени може да доведат до това Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите до по-високо ниво спрямо европейското, пише Пол Ханон от The Wall Street Journal.

Много неща могат да се променят в следващите дни или седмици, ако войната в Украйна удари още повече пазарите и световната икономика по неочакван начин. През миналата седмица обаче представителите на Фед потвърдиха, че са твърдо решени да започнат да повишават лихвите, за да озаптят ускоряващата се инфлация.

Преди Русия да нахлуе в Украйна банкерите в Европейската централна банка (ЕЦБ) намекнаха, че смятат да изготвят план за прекратяването на покупките на облигации. Това би могло да даде възможност европейският регулатор да повиши лихвите за пръв път от юли 2011 г. Избухването на войната внесе несигурност за това доколко ЕЦБ ще предприеме този ход на предстоящото си тази седмица заседание.

Ако и когато финансовата институция започне да премахва стимулите, това не означава, че затягането на паричната политика ще е същото като това на Фед, тъй като инфлацията на Стария континент се дължи основно на проблеми с доставките – особено тези на енергия, смятат икономисти. Инфлацията в САЩ също е предизвикана от проблемите с доставките, но сякаш силното търсене на стоки и услуги също е причина за бързото покачване на цените.

Източниците на инфлация са важни, защото въпреки че банките може да свият търсенето чрез повишаване на лихвите, то те имат малко инструменти, за да насърчат предлагането.

„Търсенето играе много по-важна роля в САЩ“, каза ръководителят на Европейския отдел в Международния валутен фонд (МВФ) Алфред Камър. По-голямата част от инфлация в Европа „е предизвикана от енергията, срещу която паричната политика не може да направи нищо“, смята той.

Според икономистите руската инвазия допълнително ще увеличи различията между САЩ и Европа. Войната може да допринесе за по-висока инфлация и в двете икономики, тъй като може да доведе до влошаване на проблемите със снабдителните вериги, но свиването на търсенето в Европа ще е много по-голямо от това в САЩ.

Икономистите са на мнение, че голяма част от ускорилата се инфлация през 2021 г. се дължи на световния ръст на търсенето, съчетано със забавянията на доставките. Но по-голямата част от този ръст дойде от САЩ и сравнително по-малка - от големите европейски икономики. Потреблението в САЩ е било с над 12% по-високо от предпандемичните си стойности през третото тримесечие на 2021 г., показват данните на МВФ. Потреблението в Германия обаче се е свило, докато във Франция е останало почти без промяна, а в Италия е отбелязало едва лек ръст.

Представителите на Фед посочиха увеличението на цените на редица стоки, свързани с отварянето на икономиката, като причина за ускорилата се инфлация, която очакваха да остане на високи равнища за кратък период от време. Вместо това ценовият натиск се разшири и пазарът на труда се затегна.

Ако силното търсене има водеща роля за инфлацията в САЩ, то в Европа тази роля се дължи на енергията. Според икономистите на ЕЦБ половината от годишното увеличение на инфлацията в еврозоната през декември се е дължало на енергията.

Има малко неща обаче, които европейският регулатор може да направи, за да повлияе на цените на енергията. Според някои икономисти икономиката на еврозоната може да навлезе в рецесия по-късно през тази година, ако енергийните източници продължат да поскъпват или ако вносът на руски природен газ бъде намален.

"Има различия между икономическите обстановки и те оправдават различен подход“, каза главният световен икономист в BNP Paribas Луиджи Сперанза.

На заседанието си в началото на февруари ЕЦБ реши да не прекратява старата си програма за покупка на облигации APP, но намекна, че възнамерява да предприеме този ход скоро. Като се вземе предвид голямата несигурност относно икономическите перспективи за Европа заради руската инвазия, икономистите не са убедени, че ЕЦБ ще вземе решение за прекратяване на стимулите тази седмица.

Преди инвазията някои икономисти очакваха ЕЦБ да завиши лихвите през септември, докато сега много от тях очакват това да стане следващата година. Дотогава Фед ще е завишил лихвените равнища няколко пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 2 години
"По-голямата част от инфлация в Европа е предизвикана от енергията, срещу която паричната политика не може да направи нищоАБСОЛЮТНО ВЕРНО!ТАЗИ НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ В ИНФЛАЦИЯТА КОЯТО В ЕВРОПА Е НАТОВАРЕНА С ВИСОКИ ЦЕНИ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ ВОДИ ДО ПРЕНАСОЧВАНЕ С ВИСОКИТЕ ЛИХВИ В ЩАЩИТЕ НА КАПИТАЛИТЕ КЪМ САЩ. Не е ли това една съгласувана политика на руските хазари с братовчедите им от САШ , целяща нанасяне на икономически удар над ЕВРОПА?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още