IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Рисковете за банковия сектор нараснаха

Банките трябва да останат благоразумни и да са готови за промени на фона на сегашната среда, каза Андреа Енрия от ЕЦБ

20:50 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Като цяло рисковете за банковия сектор нараснаха и сегашната среда се характеризира със значителна несигурност. Това заяви ръководителят на надзорния орган на Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енрия, цитиран от Ройтерс.

Той препоръча на финансовите институции да бъдат внимателни. „Следователно банките трябва да останат благоразумни, активно да нагласяват своите стратегии и планиране, както и непрекъснато да следят и управляват рисковете, произтичащи от текущата среда“, посъветва Енрия.

На фона на ускоряващата се инфлация, която последно достигна 10,7% в еврозоната през октомври, и на покачващите се лихви, ЕЦБ е препоръчала на банките в региона да вземат предвид риска от рецесия, когато преценяват колко средства ще може да изплащат под формата на дивиденти, бонуси и при обратното изкупуване на акции.

„Събрахме... обновени прогнози на банките за капитала и влязохме надълбоко в няколко сфери“, каза Енрия по време на среща на финансовите министри в Брюксел.

„В момента оценяваме възможните узявимости, идващи от сегашната среда, на база тези прогнози“, добави централният банкер.

Той е предупредил банките да имат готовност да променят плановете си, ако заемите се влошат, финансовите пазари станат още по-нестабилни или ако се материализира друг риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още