IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ не може просто да копира решенията на Фед

Ние не си приличаме и не можем да следваме същия темп, посочи управителят на централната банка на еврозоната

12:46 | 03.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да следи внимателно решенията на Федералния резерв на САЩ, тъй като влияят на световните пазари, но не може просто да ги копира. Такова мнение изрази управителят на ЕЦБ Кристин Лагард в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

„Трябва да сме внимателни за възможни ефекти върху други сфери“, каза Лагард по време на конференция в Рига. „Ние не си приличаме и не можем да продължаваме напред със същия темп (или) при същата диагноза за нашите икономики“, допълни централният банкер.

„Ние също така сме повлияни от последиците, особено на финансовите пазари, и в по-малка степен – в търговията, защото очевидно обменният курс има значение и трябва да бъде взет предвид в нашите инфлационни прогнози“, допълни Лагард.

По-рано в четвъртък управителят на Латвийската централна бнака Мартинс Казакс изрази мнение, че ЕЦБ трябва значително да повиши лихвите дори на фона на рецесионните рискове.

“Лихвите ще продължат да растат значително“, увери Казакс в ефира на латвийска телевизия. „Разбира се, несигурността е много висока, особено във връзка с войната в Украйна. Други централни банки също покачват лихвите, за да забавят инфлацията“, допълни банкерът.

Миналата седмица ЕЦБ одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) от началото на затягането на паричната политика, с което лихвата по депозитите достигна най-високото си ниво от 2009 г. насам от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 1 година
Сега се употребява създаващ щети метод за европейска финансова политика. Неправилните действия на Министерствата на финансите на държавите от еврозоната причиняват сегашната инфлация в еврозоната.Европейската централна банка е некомпетентна за прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната.Прогресът побеждава регреса.Еврозоната с подобрен метод за европейски финанси е много по-полезна от еврозона със създаващ щети метод за европейски финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още