IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шимкус: Шансът за рецесия се увеличава, но ЕЦБ трябва да продължи с лихвените повишения

Може да се наложи възходяща ревизия на инфлационните прогнози, смята управителят на Латвийската централна банка

22:17 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вероятността от рецесия в еврозоната се увеличава, но Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да покачва лихвите, тъй като инфлацията все още е висока и може дори да се наложи инфлационните прогнози да се завишат. Такова мнение изказа членът на ЕЦБ и управител на централната банка на Литва Гедиминас Шимкус, цитиран от Ройтерс.

Ден по-рано Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.), с което лихвата по депозитите достигна 1,5%, или най-високото ниво от 2009 г. насам.

Според прогнозите на банката инфлацията ще се върне на ниво от 5,5% през 2023 г., но Шимкус смята, че моделите не взимат предвид ефекта от еднократните шокове, следователно инфлационният натиск е подценен.

„Изглежда, че прогнозите отново ще бъдат ревизирани в посока нагоре, особено за следващата година“, каза Шимкус. Според него очакванията на банката за растежа може да се наложи да бъдат занижени. „Вероятността еврозоната да навлезе в техническа рецесия нарасна“, каза Шимкус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още