IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: ЕЦБ трябва да повиши лихвите агресивно на двете заседания до края на 2022 г.

Тези ходове биха ни доближили до неутралното лихвено равнище, заяви ръководителят на Словенската централна банка

15:15 | 20.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да повиши лихвите с по 75 базисни пункта (б.п.) на оставащите си две заседания през октомври и декември. Такова мнение изрази ръководителят на централната банка на Словения и член на ЕЦБ Бощян Васле, цитиран от Bloomberg.

Тези ходове биха "доближили лихвите до това, което изчисляваме" като ниво, което нито е ограничаващо, нито стимулиращо, каза централният банкер. Освен това, тези покачвания биха могли да дадат началото на разговори за свиване на рекордния баланс на стойност близо 9 трлн. евро.

"Времето, в което трябва да помислим за покупките на активи като допълнителни стъпки за нормализиране на паричната политика, ще дойде, след като достигнем неутралното лихвено равнище и обсъдим покачването му над него", каза Васле. "Ще трябва да помислим за свиване на баланса ни вероятно през 2023 г.", прогнозира ръководителят на Словенската централна банка.

Окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани ден по-рано, показаха, че през септември годишната инфлация в еврозоната е достигнала 9,9%. Леката ревизия спрямо първоначално обявените 10% спаси валутния съюз от хватките на двуцифрената инфлация, но въпреки това покачването на цените продължава да е бързо, свивайки покупателната способност на домакинствата.

Васле обясни, че бъдещите данни за инфлацията ще определят колко над неутралната лихва ще трябва да се стигне, за да се спре възходящият ценови тренд.

"В Словения над 70% от продуктите поскъпнаха с по над 5%, като възходящите рискове не намаляват", даде пример банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още