IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: ЕЦБ не трябва да се отпуска твърде скоро в борбата с инфлацията

ЕЦБ трябва да продължи решително да покачва лихвите и да намалява баланса си, смята ръководителят на Бундесбанк

17:23 | 16.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да се отпуска твърде скоро, защото колкото по-дълго остане инфлацията висока, толкова по-голям е рискът дългосрочните инфлационни очаквания да се повишат над целевото равнище на евросистемата. Това заяви управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) и член на ЕЦБ Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

"Ако инфлационните очаквания излязат извън контрол, лихвите ще трябва да бъдат повишени дори още по-бързо и високи и макроикономическата цена за това също ще бъде по-висока. Това е сценарий, който абсолютно искаме да избегнем", каза Нагел.

ЕЦБ трябва да продължи решително да покачва лихвите и да намалява баланса си, за да се подсигури, че инфлационните очаквания няма да излязат извън контрол. Той изрази мнение, че регулаторът трябва да изисква по-агресивен отговор на паричната политика към инфлацията, която в еврозоната вече достигна 10% на годишна база през септември.

 

 

 

Лихвените повишения трябва да продължат след октомври, смята Нагел. Като се има предвид напрежението на енергийните пазари, има "значителни възходящи рискове" към инфлационните перспективи. Що се отнася за Германия, той прогнозира, че годишната инфлация в страната вероятно ще надмиен 7% следващата година.

"Ще бъдат необходими допълнителни лихвени увеличения, за да се върне инфлацията към целевото равнище от 2% в средносрочен план - не само на заседанието в края на октомври", посочи ръководителят на Бундесбанк, като повтори думите на свои колеги, че размерът на всеки ход ще се определя постепенно и от постъпващите данни.

По-рано през деня главният икономист на ведомството Филип Лейн обясни, че ЕЦБ нарочно не се ангажира с конкретен краен размер на лихвата, необходим за връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%.

"Не се опитваме да сме твърде конкретни къде е целевото равнище (на лихвата), къде е крайното равнище, защото то ще се мести с постъпването на данните", аргументира се Лейн. "Затова вместо да казваме, че това е нашето число и точка, ние се опитвахме да сигнализираме, че където това ни отведе, е там, където ще бъдем", допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още