IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: ЕЦБ трябва рязко да повиши лихвите и да премине към по-гъвкав подход

На по-късен етап регулаторът може да започне да свива баланса си, смята управителят на Френската централна банка

15:47 | 12.10.22 г. 9
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да повиши лихвите до близо 2% до края на годината с резки увеличения, преди да предприеме по-гъвкав подход и потенциално да започне предпазливо намаляване на баланса си на по-късен етап. Това каза управителят на Френската централна банка и член на ЕЦБ Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

На фона на инфлацията, която достигна 10% в еврозоната, ЕЦБ не трябва да позволява опасенията от рецесия да "променят" плановете ѝ да повиши лихвите от настоящите 0,75% до неутрално равнище, което "да е малко под 2%", каза Дьо Гало.

Въпреки че тази крайна цел вероятно няма да сложи край на затягащия цикъл, френският централен банкер апелира за промяна към по-гъвкав и възможно по-бавен темп, базиран на специфични икономически оценки.

След като се достигне неутралното равнище на лихвите, би било логично също така да се започне намаляване на баланса на стойност близо 9 трлн. евро, смята Вилроа.

Коментарът му дава повече яснота за това как банката ще се справи едновременно с високата инфлация и с риска от предстояща рецесия.

"Трябва да използваме нашите инструменти по подреден начин - първо са лихвените повишения, с бързо увеличение до неутралното равнище и след това е възможен по-гъвкав темп. На второ място и на по-късен етап е нормализирането на баланса", допълни Вилроа.

Той обясни, че в бъдеще ЕЦБ ще следи четири ключови показателя, когато взима решение за лихвените си проценти - данните за годишната инфлация, инфлационните очаквания на финансовите пазари, фирмите и домакинствата, състоянието на икономиката и очакванията за растежа и заетостта, както и ключов измерител на степента на затягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: Repoman, Сам не можеш да осъзнаеш какви глупости пишеш. Икономическите ти разсъждения са на ниво оная с метлата от чистотата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Дилемата е или криза или инфлация без край. Всъщност краят на ифлацията идва рано или късно, но хич не е приятен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: scott, само за протокола: по закон банките са длъжни да ги изкарат на пазара и всяка банка има интернет страници с такива, примерно: https://dskbank.bg/за-банка-дск/оферти-за-продажби . И не само тя, всички банки качват просрочените имоти онлайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 1 година
До: Repomanкофти, че недвижимите не са ликвидни.....банките ги е страх да ги изкарат на пазарът, щото ше гърмът.Затва: бълъци и рекламни лица кат теб. да ПЛАЩАТ и да зарибяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: RepomanАй сега ,държавата щяла да дотира и лихвите ,ама Вие съвсем изплискахте легена.Я виж в Англия какво става ,Английската Централна банка остави пенсионните фондове да се оправят -вий какво ще ти кажа -в тоя свят има една приказка ,щом си поръчвал ,винаги на финала си плащаш сметката ,особено пред лихваря ,лихвар да се е минал ,аз не помня ,лихвар да ти намали задължението ,не помня ,по скоро ще си прибере и парите и имота и колата и всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 11
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, На такива нива може да отидат лихвите по ДЦК-тата, те нямат надеждно обезпечение. Но ипотечните ще си оатанат на 3-4% лихва, защото имат обезпечение от недвицими имоти. Нормално е за физическите лица държавата да накара банките да задържат лихвите ниски, или да покрие част от повишението, т.е. да дотира така както дотира една камара други цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: RepomanМай,май си се набълбукал ти доволно я с ипотека ,я с голям потребителски че и двата може би .Днеска слуша ли Лвеонката Хампарцумян какви ги редеше по Би ти ви тУ :?Щели да идат лихвите до 6%-7%-иначе пртеди няколко месеца успокояваха стадото че нямало да са високи .Ти 6-7% знаеш ли какво означава ?Ами точно ДВОЙНО ,ЧЕ И ТРОЙНО на сегашните нива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 19
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Тук се говори за централната лихва, а не за тази по кредитите. Тази седмица държавата ни пласира ДЦК-та по 4.5% лихва, но за ипотеките у нас лихваите са около 2-3%, защото са добре обезпечени с недвижими имоти, които и с топ не мож ги помръдна. Така че дори ЕЦБ да обяви догодина лихви от по 4-5%, дори държавата ни да пласира ДЦК-та и по 7-8%, то нашите банки пак може да отпускат ипотечни на по 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
А,така да видят тия дето теглеха до оня ден заеми ,реалността от приказката за банкера и чадъра -при хубаво време банкера ти подава чадърче ,когато загърми си го иска обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още