IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ засилва натиска върху банките да са внимателни с бонусите

Централната банка на еврозоната се опасява, че енергийната криза може да доведе до вълна от неизпълнение на задължения, а с изтичането на средства за бонуси това поставя кредиторите в риск

08:16 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) засилва натиска върху някои банки да задържат нивата на бонусите за 2022 г. заради помрачаването на икономическите перспективи.

Висшият банков надзорен орган в еврозоната е предупредил наскоро отделни кредитори, че очаква ограничаване на променливите възнаграждения и дивиденти, тъй като е загрижен, че енергийната криза може да доведе до вълна от неизпълнение на задължения, твърдят източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

ЕЦБ прогнозира по-рязко забавяне в Европа през следващата година като вероятен сценарий, посочват още източниците на агенцията.

Нарастващият натиск идва, след като няколко банки от еврозоната, включително UniCredit SpA, Commerzbank AG и Deutsche Bank AG, наскоро дадоха възходящи насоки, дори при условията на растяща инфлация и лихви, които натежават върху икономическите перспективи.

Кредиторите казват, че е малко вероятно да им се наложи да правят големи провизии, дори и при допълнителното предизвикателство, което поставят растящите цени на енергията в Европа.

ЕЦБ смята, че банките подценяват рисковете. Съществува „известно нежелание от страна на банките да участват сериозно в надзорни дискусии“, каза наскоро Андреа Енрия, който ръководи надзорния съвет на ЕЦБ. Европа е изправена пред „постоянен и пълноценен макроикономически шок“, който изисква надзорните органи „да проявяват изключителна предпазливост“, коментира той.

Публикуваната в петък статистика на ЕЦБ показва някои ранни предупредителни признаци. Съвкупният дял на така наречените заеми от втори етап, при които перспективите пред кредитополучателите са се влошили, нараства до 9,7% от общите кредити през второто тримесечие спрямо 9,3% през първото тримесечие.

Все пак лошите кредити намаляват, а капиталовите нива са стабилни.

По-рано ЕЦБ показа, че е готова да се намеси, ако смята, че плановете за бонуси на дадена банка са прекомерни на фона на повишените икономически рискове. Централната банка на еврозоната призовава за умереност още от времето на пандемията. Тогава тя принуди няколко кредитора, включително BNP Paribas SA, Deutsche Bank и UniCredit, да намалят бонусите си за 2020 г., припомня Bloomberg.

Говорител на ЕЦБ отказва коментар пред агенцията.

Бонусите като цяло представляват по-малък дял изходящи капиталови потоци от дивидентите, въпреки че примери като Deutsche Bank показват, че това не винаги е така. Както всички изходящи потоци, променливата компенсация може да изяде финансовите резерви на банките.

Натискът на ЕЦБ създава главоблъсканица за много банки, тъй като те се насочват към стабилни печалби след силни търговски резултати. Това обикновено води до очаквания сред банкерите, че ще получат по-високи бонуси.

Много кредитори също обещаха да извършат значителни изплащания на инвеститорите през следващите години и ще има реакция от страна на акционерите, ако в крайна сметка намалят тези суми.

Твърдият подход към провизиите и принудата на банките да намалят плащанията също могат да създадат проблеми за ЕЦБ. Енрия каза в неотдавнашна реч, че предупрежденията по време на ранните дни на пандемията, че неизпълнението на кредитите може да се увеличи драстично, се оказаха твърде песимистични. Това подхранва нагласата сред банките „да отхвърлят призивите на своите надзорници за предпазливост като неоправдан консерватизъм“.

През 2020 г. ЕЦБ призова банките да заделят големи провизии в лицето на пандемията, което създаде голямо забавяне на печалбите. Надзорният орган също така приложи де факто забрана за дивиденти и обратно изкупуване на акции, което се оказа вредно за банковите оценки и стана обект на публична критика от няколко високопоставени банкери от еврозоната.

ЕЦБ премахна свързаните с пандемията ограничения за дивиденти и бонуси през 2021 г. и вместо това ги замени с призив към банките да възприемат „разумен и далновиден подход“, когато вземат решения за изплащане на бонуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още