IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще поеме допълнителни 8 млрд. евро нов дълг през 2025 г.

След като бъде изпратен в парламента, законът за бюджета за 2025 г. се очаква да получи одобрение от депутатите в долната и горната камара

19:47 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералното правителство на Германия ще има повече свобода по отношение на заемите през следващата година, като нетният нов дълг е увеличен до около 24 млрд. евро вместо 16 млрд. евро, прогнозирани от финансовото министерство през юли, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с плановете.

Правилата, определени в германския механизъм за „дълговата спирачка“, позволяват допълнително пространство за вземане на заеми във времена на икономическа слабост, като министърът на финансите Кристиан Линднер ще се възползва напълно от наличните допълнителни 8 млрд. евро, добавят източниците, говорейки в условие на анонимност.

Предвижда се нетният нов дълг да бъде около 40 млрд. евро тази година, спад от около 70-те милиарда евро през 2023 г., след като Линднер възстанови конституционните ограничения за заеми за първи път от 2019 г. Плановете за увеличаване на заемите през следващата година бяха обявени за първи път от списание Der Spiegel.

Управляващият съюз на канцлера Олаф Шолц, съставен от Социалдемократическата партия, Зелените и Свободната демократическа партия, се стреми да си осигури одобрение на бюджета за следващата година в кабинета в началото на юли, преди да бъде изпратен в парламента за гласуване в средата на август.

Вероятно предстоят седмици на междупартийни спорове - голяма част от които се разиграват в медиите - преди да бъде постигнато споразумение, докато ястребовият Линднер налага ограничаване на разходите на своите колеги в кабинета.

Дълговата спирачка беше преустановена, за да може Германия да се справи с последиците от пандемията от Covid-19 и енергийната криза, но нейното възстановяване означава, че всички министерства с изключение на отбраната отново ще трябва да се задоволяват с по-малко пари през следващата година.

Министърът на отбраната Борис Писториус е изключен от кампанията за спестявания, за да може Германия да спази обещанието на Шолц да изпълни целта на НАТО да изразходва най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт за въоръжените сили в дългосрочен план.

Последната бюджетна дилема на Германия е още един знак за степента, в която решението на конституционния съд от миналата година относно използването на задбалансово финансиране преобърна финансовото планиране на правителството.

След като бъде изпратен в парламента, законът за бюджета за 2025 г. се очаква да получи одобрение от депутатите както в долната камара, или Бундестага, така и в горната камара, или Бундесрата, където са представени 16-те германски провинции, до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още