IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц започва визитата си в Китай на фона на търканията за електромобилите и Русия

Допълнителен нюанс в разговорите носи атаката на Иран срещу Израел в късните часове на 13 април

10:39 | 14.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц започва своята тридневна визита в Китай на фона на търканията, които имат двете страни по отношение на електромобилите и подкрепата за Русия, пише Ройтерс. Допълнителен нюанс в разговорите ще внеса и атаката на Иран срещу Израел късно снощи (13 април).

Това ще бъде най-дългото посещение в друга държава за германския канцлер, посочва още агенцията. Тя започва от индустриалния град Чунцин в централната част на страната. Предвидено е посещение  в завод за производство на водородни клетки на Bosh в града. Следващите му спирки са Шанхай и Пекин, като са предвидени срещи с китайския президент Си Дзинпин и премиера Ли Цян.

Берлин вече коментира, че Пекин може да има много важна роля за охлаждането на напрежението в Близкия изток. През миналата година страната изигра важна роля в прегвори между Иран и Саудитска Арабия. Според Ройтерс Китай е преговарял с Иран и за ограничаване на ударите на хутите в Червено море. Пекин изрази своите "дълбоки опасения", че конфликта в Близкия изток може да ескалира след масираната атака към Израел.

Германия обаче има критики към Пекин за ролята му във войната в Украйна и опасения, че страната смята да атакува Тайван. В коментари на германски политици Китай губи от своята репутация в Европа заради подкрапата си за Москва.

В ЕС започнаха няколко разследвания за износа на зелени технологии - батерии за електромобили, например. Опасенията са, че субсидиите на китайските власти изкривяват пазара и могат да ударят по европейските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още