IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран изстреля десетки дронове срещу Израел, съобщава се и за балистични ракети*

Американският президент Джо Байдън прекъсна почивката си и се върна във Вашингтон

23:31 | 13.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Иран изстреля десетки дронове срещу Израел, съобщи говорителят на израелските военни сили IDF Даниел Хагари, цитиран от The Times of Israel. Той посочи, че ще отнеме няколко часа, докато безпилотните самолети достигнат до целите си. Израелски медии съобщават за повече от 100 дрона Shahed 136. Има данни и за втора вълна изстреляни дронове. Държавната информационна агенция IRNA съобщава за изстреляна група балистични ракети срещу Израел. 

Комбинираната въздушна атака е тактика, която използва и Русия във войната си срещу Украйна.

Дроновете се проследяват и въздушната отбрана и военноморските сили са в пълна бойна готовност, посочиха още от IDF.  Техеран пък заплаши всяка държава, която отвори пространството си и позволи на Израел да атакува Иран.

Източници на Ройтерс съобщават, че Йордания ще сваля дронове, които нарушават въздушното ù пространство. Армията е в повишена готовност, а радарите следят въздушното пространство за активност. Йордания по-рано днес (13 април) затвори въздушното си пространство в очакване на атаки към Израел.

Според Channel 12 САЩ са съобщили първи на Израел за изстреляните дронове. Има и информация за изпратени изтребители, които да прихванат дроновете. Президентът Джо Байдън прекъсна почивката си и се върна във Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи, че в разговор със своя колега Цахи Ханегби е потвърдил "железните ангажименти" на САЩ към Израел.

Малко по-рано днес Иран затвори въздушното си пространство и очакванията бяха, че ще последва и атака. От дни Техеран заплашва Израел заради въздушната атака в Сирия срещу иранско консулство в Дамаск, при която загинаха високопоставени ирански военни от Иранската революционна гвардия. Смята се, че един от тях стои зад атаката на "Хамас" през октомври 2023 г.

Иранската "ос на съпротивата" - в жълто са страните с подкрепяни от Иран милиции. Графика: Bloomberg Иранската "ос на съпротивата" - в жълто са страните с подкрепяни от Иран милиции. Графика: Bloomberg

Според проф. Владимир Чуков все още е рано да се каже какви са целите на Иран - дали с изстреляния рояк иска да покаже на своите съюзници и на своите врагове, че ще отговаря на заплахи и удари срещу себе си, или е реална бойна заплаха. "Трябва да се види първо докъде ще стигнат тези дронове", обясни той пред БНТ. Експертът отбеляза още, че има солидарност между САЩ и Израел и е възможно да има и ответен удар по "чувствителни места" в Иран, включително и от страна на САЩ. Техеран няма да има противодействие, защото не е изградил "Железен щит". 

Преди да стане ясно, че има изстреляни дронове, премиерът Бенямин Нетаняху се обърна към израелците с думите, че Израел е готов за директна атака и ще "отговори подобаващо". "От години, и още повече в последните седмици, ние се подготвяме за директна атака от Иран", коментира той в съобщение, разпространено в социалните мрежи. В него той отбеляза още, че военните са готови за всякакви сценарии - защитни и атакуващи.

* Информацията е допълнена към 1 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още