IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма война в Близкия изток може да се случи, въпреки че никой не я иска

Всички геополитически играчи в региона имат червени линии, които не трябва да бъдат преминавани

07:35 | 03.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Историците са запленени от избухването на Първата световна война. Как убийството на австрийски ерцхерцог в Сараево през юни 1914 г. е могло да доведе, само няколко седмици по-късно, до конфликт, който въвлича всяка голяма сила в Европа и в крайна сметка САЩ?

Въпросът е особено труден, защото много от замесените лидери са се опитвали усилено да избегнат обща европейска война. Германският и руският император обменили многобройни съобщения, опитвайки се да потушат продължилата месец криза, която води конфликта. Но не успели.

Подобна опасност от непреднамерена ескалация сега виси над Близкия изток, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахман. Ужасите на конфликта в Газа са толкова ярки, че е изкушаващо да се концентрираме само върху боевете там. Но политиците на запад все повече се фокусират върху по-широкия регион и опасността от обща война в Близкия изток, която може да въвлече Иран, САЩ и дори Саудитска Арабия.

За администрацията на Байдън тази заплаха от по-широка война сега се смята за централното предизвикателство в цялата криза. Както казва един вътрешен човек от Вашингтон: „Всички участващи страни имат червени линии, които, ако бъдат преминати, ще ги накарат да повярват, че трябва да действат. Но никой всъщност не знае каква е червената линия на другата страна.“

Наскоро Иран отправи ясна заплаха, че собствената му червена линия бива доближена. Президентът на страната Ебрахим Раиси прибягна до социалната мрежа X (бивша Twitter), за да заяви, че действията на Израел в Газа са „преминали червените линии и това може да принуди всички да предприемат действия“. Той добави: „Вашингтон ни моли да не правим нищо, но той продължава да оказва широка подкрепа на Израел.“

И така, как може да се развие ескалацията? Една индикация дойде неотдавна, когато САЩ бомбардираха подкрепяните от Иран милиции в Сирия. Вашингтон заяви, че отговаря на атаките срещу американските сили в Ирак и Сирия, извършени от ирански проксита. Ако тези атаки продължат и американски войници бъдат убити, следващият отговор на САЩ ще бъде още по-яростен.

Ролята на „Хизбула“, подкрепяната от Иран въоръжена групировка, базирана в Ливан, е решаваща. Ако засили атаките си срещу Израел, тя разполага с достатъчно прецизно управляеми ракети в арсенала си, за да вкара по-голямата част от цивилното население на Израел в бомбоубежища.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заплаши Ливан с "опустошение", ако Израел бъде нападнат от негова територия. Но ако „Хизбула“ е в опасност от унищожение, Иран може да изпрати войски от своята ислямска революционна гвардия, за да се бият заедно със своя съюзник. В този момент Израел може да реши да удари гвардията както в Ливан, така и в Иран.

Други ирански проксита в региона също вероятно ще отговорят на война с участието на „Хизбула“, като засилят атаките си срещу израелски и американски цели. Иран също така може най-накрая да осъществи спорадичните си заплахи да затвори Ормузкия проток, през който тече голяма част от световния петрол - може би чрез минирането му. Това би тласнало глобалната икономика към хаос и също така пряко би застрашило Саудитска Арабия.

Американският флот ще се опита да отвори пролива. Но това може да накара Иран и неговите проксита да отвърнат на удара. САЩ разполагат с войски и бази в целия регион, които могат да се превърнат в мишени - включително в Бахрейн, Обединените арабски емирства, Катар, Сирия и Ирак.

Една подкрепяна от Иран сила, която американците наблюдават с особена загриженост, са хутите в Йемен, които бяха мишена в брутална война със Саудитска Арабия. Техните сили изстреляха ракети срещу Израел миналата седмица. Те също са удряли саудитски петролни съоръжения в миналото. Няколко прецизни ракети могат да унищожат инсталациите за обезсоляване, които доставят вода на саудитската столица Рияд.

Конфликт, който се развие по този начин, би бил катастрофа за всеки един от участниците - и всички те го знаят. Въпреки това може да се случи, защото всички страни също вярват, че има определени събития, на които би било много опасно да не реагират.

Израел нахлу в Газа без надежден план за изтегляне, защото смята, че трябва да „възстанови възпирането“. Иран смята, че трябва да покаже, че неговата „ос на съпротива“ подкрепя палестинците. Америка вярва, че трябва да отговори със сила на всякакви атаки срещу нейни войски.

Не всички в региона са в паника. В Рияд наскоро заварих, пише авторът, някои добре поставени саудитци да твърдят уверено, че това е просто още една криза в исторически нестабилен регион. Те настояха, че амбициозната програма за модернизация на кралството - Визия 2030 - остава в ход.

Но тази позиция де факто е заравяне на главата в пясъка. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, реалният владетел на страната, е много притеснен от риска от регионална война. Стратегията му, казва един посветен, е „да се окаже натиск върху американците да окажат натиск върху израелците“. Американците от своя страна се надяват, че Мохамед бин Салман, Катар и дори Китай могат да убедят Иран в опасностите от ескалация и необходимостта от сдържаност.

Тази криза вече доведе до безпрецедентен разговор между Мохамед бин Салман и президента на Иран. Подобно на руския и германския императори преди Първата световна война, лидерите на Иран и Саудитска Арабия показаха, че са готови да разговарят помежду си в опит да се избегне катастрофална война. Това не проработи през 1914 г. Да се надяваме, че този път ще е различно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 4
Tikva007
преди 6 месеца
Трайното присъствие на американските бази и войски са като примера за драматургична логика на Чехов с пушката, която виси на сцената в първо действие и до края на пиесата трябва да гръмне. В Европа също гъмжи от американски бази и войски и войната е факт. Да се готви Азиатско-Тихоокеанският регион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Tikva007
преди 6 месеца
Проф. д-р Венцислав Бондиков пише в *Лъжата и истината в манипулацията*: *Каква е връзката между манипулация и истина? Моето мнение е, че манипулацията си служи с истината, или поне с част от нея. Колкото и малко да е това зрънце истина, все пак, то е истина и около него се гради манипулативното послание.* В тази статия *зрънцето* истина едва се вижда: *САЩ разполагат с войски и бази в целия регион*, а манипулативното послание е, че те са там, за да спрат войната, а не са причината за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 6 месеца
друзя антиваксъре-газовици ... искате ли да залагаме , кой първи от брадясалите в пясъците ще се пробва на бойната група на хамерикански самолетоносач ... да се чете , кой първи ще иде на среща с 40 девст-ци ... имам предположения , после да не оквuчите форума , щото видиш ли имало непропорционален отговор ... както в момента се случва с изравняването на ивицата газа ... щото и за там ми обяснявахте дружно как това нема да стане . както виждате става , и всички само лаят без да отварят границата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още