IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Банките в ЕС трябва да могат свободно да прехвърлят капитал в рамките на блока

Нуждаем се от по-добри рамкови условия за трансграничните банки, заяви германският канцлер

16:16 | 23.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че банките в Европейския съюз трябва да могат свободно да преместват капитала си в рамките на блока, с което подкрепи искането на много ръководители в сектора, предаде Bloomberg.

"Нуждаем се от по-добри рамкови условия за трансграничните банки", заяви той по време на конференция в Берлин във вторник. "Те трябва да имат пълната гъвкавост да разполагат с капитала и ликвидността си в рамките на ЕС“, смята още германският канцлер.

Кредиторите от региона, включително Deutsche Bank, често посочват трудностите при преместването на средствата си от една страна от ЕС в друга като важна пречка за трансграничната консолидация. Те казват, че премахването на ограниченията ще им позволи да прехвърлят финансовите си ресурси там, където печелят най-много пари, и по този начин ще се осигури силен стимул за разширяване на дейността в други държави.

В речта си Олаф Шолц изтъкна още, че е необходимо по-голямо хармонизиране на националните режими на законодателството в областта на несъстоятелността, по-общи данъчни стандарти и съвместни правила за надзор на капиталовия пазар.

"Работим интензивно с френското правителство по конкретни предложения по всички тези точки", посочи той.

Някои висши представители на Европейския съюз предложиха и да се предоставят повече правомощия на Европейския орган за ценни книжа и пазари. Идеята е да се създаде силна единна агенция по подобие на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още