IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските банки са изправени пред удар за 440 млн. долара

Централната банка в страната изиска от тях да държат повече пари в нея

22:14 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската национална банка изиска от банките да държат повече пари в нея - стъпка, която ще намали размера на лихвите, които тя им плаща, предаде Bloomberg. Централната банка увеличава нормата на минималните резерви от 2,5% на 4%, се посочва в изявление на ръководството ѝ от понеделник.

В резултат на промените кредиторите в страната, включително UBS Group AG, са изправени пред удар върху приходите си в размер на до 400 млн. франка (440 млн. долара). Това сочи оценка на икономиста на Raiffeisen Switzerland Александър Кох.

За UBS това е втората регулаторна пречка на местна почва този месец. Новите правила, предложени от правителството, могат да доведат до увеличаване на капиталовите изисквания на кредитора с до 25 млрд. долара, посочи министърът на финансите Карин Келер-Сътър.

Акциите на UBS поевтиняха с 1,99% в понеделник и се търгуваха с 1,4% по-ниско по обяд в Цюрих.

Днес централната банка на Швейцария също така обяви, че променя начина, по който банките трябва да изчисляват задължителните си минимални резерви, като ги задължава да включват почти всички задължения, произтичащи от "отменими депозити на клиенти", в сравнение с едва 1/5 от тях преди.

Промените, които влизат в сила от 1 юли, на практика намаляват лихвените плащания на финансовата институция, тъй като задължителните резерви не се олихвяват. Решението за спиране на изплащането на лихви по минималните резерви беше взето миналата година, а разширяването им допълнително намалява сумата, която банките могат да спечелят от депозитите си.

През ноември гуверньорът на централната банка Томас Джордан посочи, че се обмисля преразглеждане на изискването.

"Тези корекции ще гарантират, че прилагането на паричната политика остава ефективно и ефикасно", се казва в изявлението на Швейцарската централна банка.

Финансовата институция предприема стъпка, която Европейската централна банка избегна, когато през последните месеци преразгледа оперативната си рамка. Базираната във Франкфурт институция запази задължителните си резерви непроменени на ниво 1% след дълъг дебат, в който някои банкери като австриеца Роберт Холцман се изказаха в полза на увеличение до 10 на сто.

Миналата година ЕЦБ регистрира първата си загуба от две десетилетия насам след безпрецедентно повишаване на разходите по заемите с цел справяне с инфлацията. По подобен начин Швейцарската национална банка отчете загуби през 2022 г. и 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още