IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария свива бонусите на висшите мениджъри в Credit Suisse

Според швейцарското банково законодателство Федералният съвет може да наложи бонусни ограничения на банка със системно значение, ако е получила държавна помощ

21:45 | 05.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцария инструктира Credit Suisse да отмени или намали всички неизплатени бонуси за най-високите три нива на управление в рамките на кредитора и да проучи дали вече изплатените средства могат да бъдат възстановени, съобщава Ройтерс.

Според швейцарското банково законодателство Федералният съвет, изпълнителната власт в страната, може да наложи мерки, свързани с бонусите, на банка със системно значение, ако е получила държавна помощ от федерални фондове.

Изключително необичайният ход на правителството идва след обществена реакция срещу изплащането на бонуси в банката, която беше принудена да се слее с конкурента UBS и която трябваше да бъде спасена с близо 260 млрд. швейцарски франка (280 млрд. долара) държавно финансиране и гаранции.

Решението „ще засегне около 1000 служители, които ще бъдат лишени от приблизително 50-60 млн. швейцарски франка с тези мерки“, добавят от Федералния съвет.

Изплащанията на бонуси до края на 2022 г. ще бъдат отменени за директорския борд, след което ще бъдат намалени наполовина за следващото ниво на управление и понижени с 25 на сто за трето ниво.

Ръководителите на банката вече обявиха, че няма да вземат бонус за 2022 г. в годишния отчет на компанията, публикуван по-рано този месец.

Бонусният фонд за 2022 г. за близо 50 000 служители на швейцарската банка вече беше свит до 635 млн. швейцарски франка от 2,76 млрд. швейцарски франка по-рано, поради спада в цената на акциите на кредитора.

Федералният съвет добавя, че Credit Suisse също трябва да докладва на властите дали е възможно да възстанови изплатените бонуси и също така да реши да отмени или намали бонусите за най-високите три нива на управление, натрупани до завършване на сливането с UBS.

На последното годишно общо събрание на Credit Suisse, проведено във вторник, акционерите изразиха несъгласието си срещу заплащането, което получиха ръководителите и бордът на директорите на Credit Suisse в навечерието на нейния колапс.

Акционерите на банката одобриха изплащанията към борда на директорите за времето до приключване на сливането, но гласуваха против одобряването на компенсации за мениджърите на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Тези вярно се оказаха бананова република. Свивали им бонусите, а трябва да са уволнени и на съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още