IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS очаква интеграцията на Credit Suisse да отнеме до 4 години 

Новият собственик ще запази на първо време марката Credit Suisse поне за Швейцария

13:53 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Председателят на UBS Group AG Колм Келехер заяви, че интеграцията на Credit Suisse Group AG ще отнеме три до четири години, като се изключи ликвидацията на инвестиционната банка. 

Дори и с наличието на правителствена подкрепа има „огромен риск при интегрирането на тези бизнеси", каза Келехер в рамките на изказването си по време на годишното общо събрание на банката в сряда.  

UBS придоби през миналия месец дългогодишния си конкурент за 3 млрд. швейцарски франка в историческа сделка, след като години на скандали, загуби и провали в контрола на риска отслабиха банката. Спешната сделка, подкрепена от правителството, имаше за цел да сложи край на кризата на доверие в Credit Suisse, която започна да се разпространява на световните финансови пазари. 

„Credit Suisse вече няма да бъде независима компания", заяви Келехер, цитиран от Bloomberg. „Тя беше икона на швейцарската икономика, банка, която играеше жизненоважна роля в икономическото развитие на Швейцария, и глобален и уважаван играч”, допълни той.

Акционерите ще получат по 1 акция на UBS за всеки 22,48 притежавани акции на Credit Suisse.

В отделна презентация заместник-председателят на UBS Лукас Гахвайлер заяви, че до приключването на сделката ще има „голяма несигурност". Най-добрият сценарий е това да стане до седмици, въпреки че вероятно ще отнеме няколко месеца. Марката Credit Suisse ще продължи да съществува в Швейцария в обозримо бъдеще, каза той. 

Банката ще обмисли всички варианти за местния бизнес на Credit Suisse, макар че според него „хората трябва да запазят очакванията си реалистични" по отношение на премахването на този бизнес.

Миналата седмица UBS обяви назначаването на Серджо Ермоти за главен изпълнителен директор, като се върна към традицията швейцарски ръководител да заема една от двете най-високи длъжности в банката. Той замества нидерландеца Ралф Хамерс, който ръководеше банката през последните две години.

Това ще бъде вторият мандат на Ермоти в UBS; преди това той бе ръководил банката от 2011 до 2020 г., преди да се присъедини към Swiss Re. UBS се надява да се възползва от богатия опит на Ермоти в областта на преструктурирането, за да контролира историческото придобиване на Credit Suisse.

Келехер призна, че акционерите нямат възможност да гласуват по сделката, като заяви, че „не е имало време" да се консултира с тях по време на трескавото подготвяне на спешното спасяване. 

Председателят на UBS Group AG Колм Келехер. Снимка: Bloomberg Председателят на UBS Group AG Колм Келехер. Снимка: Bloomberg

„Разбирам, че не всички акционери на UBS и Credit Suisse са доволни от този подход", каза Келехер. „Въпреки това всички страни, и по-специално швейцарските власти, сметнаха това решение за най-добрия от всички налични варианти“, посочи той. 

„Амбициите ни за растеж са съсредоточени в областта на управлението на активи и богатството. Те са ни добре познати и тук се възползваме от швейцарското си наследство и опит“, каза той.

Интеграцията на Credit Suisse не означава, че усилията на UBS за дигитализация са спрели. Главният изпълнителен директор на групата Ралф Хамерс, който ще трябва да отстъпи мястото си на Ермоти, за да интегрира Credit Suisse, се беше прочул с подобни проекти. „Ние сме изцяло фокусирани върху интегрирането на Credit Suisse", продължи Келехер.

За да може да предотврати подобни извънредни ситуации в бъдеще, швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (Finma) иска допълнителни правомощия. Наред с други неща, органът иска да може да налага глоби, както могат да правят други големи надзорни органи, заяви в сряда председателят на управителния съвет на Finma Марлене Амстад.

„Finma няма правомощия да налага глоби - по този начин тя е изключение в сравнение с други големи финансови центрове“. Събитията около Credit Suisse показаха, че инструментите на органа достигат своите граници в екстремни случаи. Поради това следва да се обмисли разширяване на обхвата им, казва Амстад.

Следва да се обсъди и режим на висшите ръководители - т.е. задължително възлагане на индивидуални отговорности на управителните органи. „Това може да укрепи и корпоративната култура на институцията, тъй като е тясно свързано с ясното разпределение на отговорностите и здравословната толерантност към риска", обясни Амстад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още