IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мea culpa - председателят на Credit Suisse към акционерите: Искрено се извинявам!*

Акционерите се изправят срещу ръководството заради историческото поглъщане от по-големия конкурент UBS

12:06 | 04.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MICHAEL BUHOLZER
Снимка: EPA/MICHAEL BUHOLZER

Председателят на швейцарската банка Credit Suisse Group AG, която ще бъде придобита от големия си конкурент USB, Аксел Леман се извини на акционерите за това, че не е успял да спре загубата на доверие в банката, която според него се е натрупала много преди той да поеме поста.

„Не успяхме да спрем влиянието на наследените скандали и да противодействаме на негативните новини с положителни факти", каза Леман по време на изказването в рамките на годишната среща на акционерите на банката в Цюрих, която ще бъде последна за организацията. В крайна сметка „банката не можа да бъде спасена", каза Леман.

Публичното посипване на главата с пепел се случва в момент, в който акционерите се изправят срещу ръководството заради историческото поглъщане от по-големия конкурент UBS Group AG, което бележи края на Credit Suisse след 167 години история. Сделката на стойност 3 млрд. франка (3,3 млрд. долара) беше сключена миналия месец, за да се сложи край на кризата на доверие след години на скандали, финансови загуби и провали в управлението на риска. Лошото настроение на инвеститорите в банковия сектор бе допълнително влошено от фалита на Silicon Valley Bank.

Не успяхме да спрем влиянието на наследените скандали и да противодействаме на негативните новини с положителни факти
Аксел Леман
Председател на Credit Suisse Group AG

Сделката беше договорена без одобрението на акционерите на Credit Suisse или UBS, което подчертава спешната нужда на швейцарското правителство да намери решение. При обявяването на придобиването то се позова на член от конституцията, който му позволява да издава временни наредби „за противодействие на съществуващи или непосредствени заплахи от сериозно нарушаване на обществения ред или на вътрешната или външната сигурност". В този случай това включва отмяна на законите за сливанията при гласуване от акционерите. Късно в понеделник пък вицегуверньорът на Швейцарската централна банка Мартин Шлегел призна в телевизионно интервю, че без сделката банката би фалирала. 

„Искахме да вложим цялата си енергия и усилия, за да обърнем ситуацията и да върнем банката в правия път", каза Леман. „Боли ме, че нямахме време да го направим и че в онази съдбовна седмица през март плановете ни бяха нарушени. За това искрено се извинявам“. 

Срещата на акционерите, която се провежда на хокейния стадион в Цюрих, е първият случай от години насам, в който инвеститорите ще могат да се изправят лице в лице с ръководството. Предишните срещи се провеждаха виртуално поради пандемията от Covid-19.


Преди срещата акционерите и съветниците им обявиха намерението си да гласуват против преизбирането на няколко членове на борда, включително Леман, и изразиха недоволство от ръководството на банката и Борда на директорите. Все още не е ясно кои от топ мениджърите на фалиралата банка ще оцелеят на върха след поглъщането, като Bloomberg цитира източници, че Леман и главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер ще напуснат компанията.

*mea culpa - Латинска фраза, която означава буквално „заради мен“ и обикновено се споменава, когато човек признае грешка или грях

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 1 година
дреме му на тоя и за инвеститори и за данакоплатци.... утре пак ще е CEO някъде си! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
До: PyramidКакви шест месеца ? Поне за последните две години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
На подобни "искрени извинения" БИХ повярвал, ако си беше върнал заплатата и бонусите към нея, поне за последните 6 месеца. И заплатата му , ОПРЕДЕЛЕНО, Е МНОГО ВИСОКА, И Е ЗНАЕЛ. ЗНАЕЛ Е, КАК СЕ РАЗВИВАТ НЕЩАТА.Та, ако някой някого трябва да извинява, това е той мен. Не му вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още