IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка: Ако не бе продадена, Credit Suisse щеше да фалира 

Въпреки това изявлението на регулатора за спазването на изискванията от страна на придобиваната банка било вярно, твърди вицегуверньорът Мартин Шлегел

09:49 | 04.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Мартин Шлегел. Снимка: Bloomberg
Мартин Шлегел. Снимка: Bloomberg

Ако прокараното от държавата поглъщане на Credit Suisse от страна на UBS не се беше осъществило, щеше да има „много, много вероятна финансова криза, която щеше да засегне и швейцарската система, швейцарската икономика и, разбира се, световната икономика", заяви Мартин Шлегел, заместник-управител на Швейцарската централна банка (SNB), в интервю за телевизия SRF, излъчено в понеделник вечерта. „Тогава CS щеше да изпадне в неплатежоспособност“.

Въпреки това „всяка дума“ от изявлението на SNB и финансовия регулатор Finma от сряда преди обявяването на поглъщането, което удостоверява, че Credit Suisse отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важните банки, „все още е вярна", пояснява централният банкер. По думите му регулаторите ежедневно се запознават със ситуацията в Credit Suisse, но не могат да я коментират публично. 

„Банката е много голяма. Но трябва да се разгледа бизнес моделът на банката. Управлението на благосъстоянието не е високорисков бизнес", казва още Шлегел. 

Договореното сливане е било най-доброто останало решение по това време, но и „най-доброто решение сред само лоши решения". Във вторник ще се проведе последното годишно общо събрание в 167-годишната история на богатата на традиции швейцарска банка Credit Suisse. Очертават се неприятности с акционерите, тъй като им беше отказано да гласуват за поглъщането.

Централната банка иска да забави инфлацията

Проблемите около Credit Suisse не пречат на SNB да се бори с инфлацията, добави Шлегел. Заместник-ръководителят на регулатора потвърди готовността на банката за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията. „Нашият мандат е пределно ясен", подчерта Шлегел. „И това е ценовата стабилност“.

Той заяви, че централната банка ще направи всичко възможно, за да гарантира, че инфлацията ще се върне в целевия диапазон от нула до два процента. „Ако е необходимо, ще продължим да повишаваме лихвените проценти", каза Шлегел. В продължение на почти една година инфлацията е над този целеви диапазон на SNB. През март тя беше 2,9%, а за цялата година централната банка очаква 2,6%.

Тъй като основният лихвен процент на SNB в момента е 1,5%, нивото на лихвения процент не е високо, добави Шлегел. „И в момента не виждаме признаци, че това може да застраши финансовата стабилност в Швейцария". Заместник-управителят на SNB също така повтори, че централната банка е готова да продава чуждестранна валута от многомилиардните си валутни резерви, за да подкрепи франка. Освен на повишаването на лихвените проценти централната банка разчита за ограничаване на инфлацията и на потискащия ефект на силната национална валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Абсолютно НЕПРАВИЛНО решение от пазарна, морална, бизнес и всякаква друга гледна точка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още