IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще облага с данък електромобилите, за да финансира пътната инфраструктура

Мерките са предвидени да влязат в сила през 2030 г., когато се очаква делът на електромобилите да доминира при продажбите на нови коли

12:39 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцария планира да въведе данък върху превозните средства, задвижвани чрез електричество и други алтернативни източници на енергия, за да подкрепи финансирането на обновяването и поддръжката на пътната инфраструктура, тъй като приходите от актуалните данъци върху горивата намаляват, съобщава Ройтерс, цитирайки правителството на страната. 

Пътната инфраструктура сега се финансира отчасти от данъците върху горива като бензин и дизел, които се очаква да намалеят, докато електромобилите продължават да отнемат от пазарния дял на конвенционалните превозни средства.

Правителството поиска от транспортното министерство да излезе с предложение до края на годината за по-устойчиво финансиране на пътищата.

Новият данък ще се състои от фиксирана сума за изминат километър и ще зависи от категорията превозно средство, като все още се обсъжда как да се приложи облагането, което се очаква да влезе в сила от 2030 г.

Продажбите на превозни средства с алтернативно задвижване - където влизат изцяло електрическите коли, плъгин и обикновените хибриди и колите, работещи на газ – нарастват рязко в Швейцария през 2021 г., като делът им се увеличава до почти 50% от общите продажби. За периода септември-ноември изцяло електрическите превозни средства представляват 18,3% от новите регистрации, а плъгин хибридите – 18%, според данни на Touring Club Switzerland (TCS).

Ш1 Ш1

„Като се има предвид текущия технологичен напредък, повишеното социално приемане и непрекъснато нарастващия избор на модели електрически превозни средства, развитието на електромобилността напредва по-бързо от очакваното. Прагът от 50%, който повечето пазарни експерти очакваха да бъде достигнат от елкетромобилите едва около 2030 г., сега ще бъде преминат значително по-бързо“, изтъкват от TCS.

Като цяло продажбите на превозни средства в Швейцария забавят ръст през 2021 г. заради коронавирусните огнища, проблемите във веригите на доставка и недостига на полупроводници. Годишните общи продажби в страната нарастват до 238 481 броя през 2021 г., отчитайки лек ръст спрямо 2020 г., като изостават с една четвърто от обемите през 2019 г.

Ш3 Ш3

Само три автомобилни производители - Tesla, Hyundai и Toyota - отбелязаха увеличение на продажбите в Швейцария в сравнение с 2019 г., докато всички останали концерни отчитат спадове. В края на 2020 г. в Швейцария се предлагат 43 изцяло електрически модела. Година по-късно този брой нараства с 50%.

Лидер при моделите е електрическият седан Tesla Model 3 с 5064 продажби, следван от Volkswagen ID.3 (2419), Skoda Enyaq (2184), Renault Zoe (1557) и Fiat 500 (1465).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още