IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц изрази оптимизъм относно перспективите за растеж на икономиката на Германия

Канцлерът се позова на охлаждащата се инфлация и възможните съкращения на лихвените проценти

22:30 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц е оптимистично настроен относно перспективите за растеж на най-голямата икономика в Европа, като посочи забавянето на инфлацията и възможните намаления на лихвените проценти в близко бъдеще, съобщава Bloomberg.

„Отчитаме добри признаци по отношение на реалната покупателна способност на нашите граждани“, изтъква Шолц по време на интервю за медийната група VRM. „Имаме инфлация, която се охлажда. Лихвените проценти също вероятно ще паднат отново скоро", добавя той.

Коментарите на Шолц са предхождани от новата порция икономически данни, които показаха по-добро от очакваното увеличение на индустриалното производство в Германия, което се повиши за втори месец през февруари, става ясно от доклад на статистическата служба на страната. Скокът от 2,1%, воден от строителството, подкрепи надеждите, че Германия може да излезе от плитката рецесия, на която вероятно беше свидетел през последните шест месеца. 

Шолц каза, че Германия се радва на „много добър климат“, който ще доведе до връщане към растеж.

„По-специално цените на енергията са под нивото отпреди кризата за компаниите и за тези, които сега подписват договори“, посочва той, визирайки намаляването на данъка върху електроенергията за производителите на енергия и възстановяване на разходите за по-големите компании.

Усилията на правителството за намаляване на бюрократичната тежест ще отприщят допълнителни сили за растеж, подчерта канцлерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още