IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво крепи трипартийната коалиция, ръководена от Олаф Шолц?

„Порочен и без класа“ — тонът в германското правителство стана стряскащо суров. Партиите спорят за всичко, включително за оръжията за Украйна, но най-вече за пари

16:51 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският финансов министър Кристиан Линднер (вляво), икономическият министър Роберт Хабек (в средата) и канцлерът Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.
Германският финансов министър Кристиан Линднер (вляво), икономическият министър Роберт Хабек (в средата) и канцлерът Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер отново предизвиква смут в коалицията. Лидерът на неолибералната Свободна демократическа партия (FDP) използва дните около католическия Великден, за да подчертае за пореден път политическите си искания в продължаващите преговори за бюджета. Те могат да бъдат обобщени по следния начин: Германия трябва да се ангажира с огромни спестявания, за предпочитане от социалните помощи - това, каза той, би бил най-добрият начин да се освободи място за нарастващите военни разходи, пише Deutsche Welle.

Печатните медийни издания веднага излязоха със заглавия от рода на "Пенсии или оръжие?" А Социалдемократическата партия (SPD) на канцлера Олаф Шолц и Зелените, двете по-големи партии в тройната коалиция, реагираха грубо на предложението на техния партньор.

Канцлерът Олаф Шолц заяви преди Великден: ​​"За мен, между другото, е съвсем ясно, че коалицията се съгласи, че няма да има влошаване на социалната държава“. Зеленият министър на икономиката Роберт Хабек също направи подобни коментари.

Бюджетни съкращения на хоризонта

Но Линднер няма да отстъпи. Той трябва да изготви федералния бюджет за 2025 г., който вероятно ще бъде в дефицит с между 25 и 30 млрд. евро, или около 6% от нужното на министерствата, за да изпълнят декларираните си планове. Линднер вече е определил бюджетни тавани за ведомствата и почти всички те са значително по-ниски от това, което беше одобрено през 2024 г. Червеният химикал трябва да се приложи особено драстично към помощта за развитие, но също и към министерствата на семейството и външните работи.

Министрите имат време до 19 април да направят конкретни предложения къде точно искат да спестят – и финансовият министър не се свени да дава съвети. "Обратът в социалната държава" е също толкова необходим в Германия, колкото и "икономическият обрат", казва той. С оглед на драматично лошата икономическа ситуация това е сравнение, което е равносилно на обявяване на война на коалиционните партньори.

Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P. Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Социалдемократите, Зелените и свободните демократи са заедно в правителството от декември 2021 г. Следващите редовни федерални избори ще се проведат през септември 2025 г. Но налице е засилващо се чувство, че алиансът отдавна е достигнал края на своя брак.

От една страна има някои основни идеологически различия между двете леви партии и неолибералната FDP. Отначало и трите се опитаха да оставят тези неща настрана и вместо това да потърсят допирни точки. Те виждаха себе си като прогресивна коалиция и искаха да модернизират Германия. Но тогава Русия нахлу в Украйна и Германия беше засегната от енергийна криза и ускорена инфлация, икономиката се срина и парите станаха кът.

Оттегляне към основните партийни ценности

Някои от проектите, договорени в коалиционното споразумение, са изпълнени, други вече може би са загуба на време при създалата се ситуация. Коалицията страда от ниски нива на доверие в социологическите проучвания - никога досега федерално правителство не е било толкова непопулярно сред обществеността.

Рейтингът на партията на Шолц и свободните демократи падна особено много под нивото на популярност, което постигнаха на изборите за Бундестага — социалдемократите, които спечелиха 25,7% през 2021 г., сега трябва да се задоволят с 15%-16%, докато партията на Линднер, която спечели 11,5% от избирателите през 2021 г. сега пада до 4%-5%. Ако партията се смъкне под 5% на изборите през 2025 г., може дори да загуби представителството си в парламента.

Германският финансов министър Кристиан Линднер. Източник: Bloomberg L.P. Германският финансов министър Кристиан Линднер. Източник: Bloomberg L.P.

Но има други избори, които предстоят по-рано: първо, за Европейски парламент през юни и след това провинциалните избори през септември. На фона на това партиите се оттеглят към основните си ценности, за да спечелят своята база. Линднер каза пред информационната агенция DPA в края на март, че гражданите могат да решат на изборите "дали трябва да има повече правителство, повече дълг и по-високи данъци или по-икономични ориентирана държава с по-ниски лихвени тежести и по-ниски данъци".

Но това не е всичко, което разделя коалицията. От месеци се засилват центробежните сили и по въпроса за доставките на оръжие за Украйна. По този въпрос Зелените и свободните демократи са по-близки, като и двете подкрепят допълнителна военна подкрепа. Партията на Шолц, от друга страна, е много по-колеблива по въпроса за "тежките" оръжия. Такъв беше случаят с танковете Leopard и не е по-различен с крилатите ракети Taurus.

И докато въпросът с танковете изглежда почти решен, Шолц отхвърля доставката на системата Taurus на Украйна.

„Аз съм канцлер и затова е така!" настоя той през март. И все пак дебатът продължава и става все по-отровен. В Бундестага миналата седмица социалдемократите използваха дори думи като „злонамерен“ и „без класа“, позовавайки се на изявления, направени от политици от FDP, докато канцлерът посочи, че намира аргументите на Зелените и третия партньор за „смущаващи“ и „нелепи“.

Германският икономически министър Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg L.P. Германският икономически министър Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg L.P.

Свободните демократи, от своя страна, обвиниха лидера на парламентарната група на социалдемократите Ролф Мютцених, че иска да изостави Украйна и да се сближи с Русия, защото е предложил "замразяване" на войната. Министърът на външните работи от Зелените Аналена Бербок поклати глава неодобрително, докато той говореше, когато водещи членове на свободните демократи гласуваха в подкрепа на предложението на опозицията за доставяне на Taurus, като по този начин се противопоставиха на канцлера.

Всеки може да загуби на нови избори

При тези обстоятелства изглежда почти фантастично, че Шолц продължава да подкрепя своята коалиция. На честването на годишнината на неговата партия той каза, че се надява, че "духът на цялото правителство може да бъде възроден". Ако има „различни възгледи“, те просто трябва „да се обединят“, изтъкна той.

Дали това е нещо повече от само пожелателно мислене? Изглежда малко вероятно коалицията да се разпадне преждевременно и да предизвика нови избори, но само защото социалдемократите рискуват да освободят канцлерския пост, а FDP се страхува за мястото си в Бундестага. По-вероятно е трите партии просто да продължат както досега: да спорят, докато някак си се опитват да дефинират собствените си профили по-ясно пред електората.

За партията на Шолц това означава връщане към традицията на партия на мира. През 2002 г., когато тогавашният канцлер Герхард Шрьодер отказа германско участие във войната в Ирак, той намери голяма подкрепа сред населението. По-късно социалдемократите спечелиха изборите за Бундестага, които преди това смятаха за загубени.

Паралел с днешния ден? Когато френският президент Еманюел Макрон каза, че не трябва да се изключва дори разполагането на сухопътни войски в Украйна, Шолц побърза да заяви, че никога няма да изпрати войници на Бундесвера в Украйна.

Когато другите го обвиняват в колебливост, дори в страхливост, канцлерът говори за благоразумие и се вижда в една линия с мнозинството граждани. Въпреки че подкрепят доставките на оръжие за Украйна, те също се опасяват, че Германия може да бъде въвлечена във войната.

Въпреки това едно разпалващо писмо от петима историци до ръководството на социалдемократите постави под съмнение дали линията на канцлера не е оспорена в рамките на неговата партия. В писмото професорите, всички членове на Социалдемократическата партия, обвиняват Шолц, че не е показал „недвусмислена солидарност“ към Украйна. Речта на Мютцених за „замразяване“ на войната е „фатална“, се казва в писмото и се отхвърлят аргументите на партийното ръководство като „винаги произволни, непостоянни и често фактически неверни“.

Професорите, сред които и известният академик Хайнрих-Аугуст Винклер, завършват с изявление, което е равносилно на шамар за Шолц: „Ако канцлерът и партийното ръководство начертаят червени линии не за Русия, а изключително за германската политика, те отслабват германската политика за сигурност в дългосрочен план и подкрепят Русия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още