IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: По-притеснен съм, че Европа се превръща в "болния човек", а не Германия

Председателят на Бундесбанк посочи прекомерната бюрокрация и високите данъци на Стария континент като непосредствени проблеми за разрешаване

14:22 | 21.03.24 г. 4
Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че е по-притеснен за икономиката на Европа, отколкото за тази на родината си, използвайки термин, който описва затрудненията на Германия след обединението, предава Bloomberg.

„Винаги се говори, че Германия е „болен човек“, каза Нагел, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), на събитие в Саарбрюкен, Германия.

„Повече се притеснявам, че Европа ще се разболее, ако не започнем най-сетне да пишем домашното си“, допълни той, като посочи прекомерната бюрокрация и високите данъци като непосредствени проблеми.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, е застрашена от първата си рецесия след пандемията според повечето анализатори, а възстановяването по-късно тази година се очаква да е скромно. Неприятностите ѝ се дължат основно на спирането на руските доставки на енергия, слабото търсене в Азия на износните ѝ стоки и проблеми сред автомобилните производители в страната при приспособяването им към зеления преход.

Но еврозоната с 20 страни членки не се представя много по-добре, като брутният вътрешен продукт е в застой повече от една година.

На същото събитие председателят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало предупреди, че Европа е изправена и пред демографски предизвикателства заради намаляващата раждаемост.

В същия тон Клеманс Фуест, който ръководи германския институт Ifo, заяви, че Европа трябва „да направи повече за собствената си икономическа сила“ и допълни, че това ще бъде „най-значимата реакция“ на възможен втори президентски мандат на Доналд Тръмп в САЩ.

„През последните две десетилетия Европа изостава от САЩ икономически и технологично заради липсата на икономическа инерция и иновации. Крайно време е да спрем тази тенденция“, коментира Фуест.

Поставянето на икономическата и военната сила в центъра на политическите действия „трябва да бъде централна тема в предизборната кампания на изборите за Европейски парламент и в политиката на следващата Европейска комисия“, счита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
Ще се мре! Бавно, но вода ще има за всички! Напук на Зелената мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 15
khao
преди 1 месец
До: wart както винаги нияо общо с реалния свят, копейкааа... Даже като коленичиш пред китайците го правиш некадърно... 5 нм чип е най новия им, като говрим за размери,.... но ти от къде да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 месец
ЕС отдавна се е засилил към пропастта. 1. Кофти демография и все по-кофти материал сред младите. 2. Силен Китай който вече няма да е пазар за високотехнологичните стоки на ЕС - правят си ги сами. 3. Кофти бюрокрация на ниво ЕС - безумни регулации, директиви и пътни карти. През "лошия" комунизъм дишахме по-сводобно. И накрая - все по-кофти задлъжнялост и искания за намаляване на лихвата в еврозоната! А всъщност сегашната лихва не е висока в исторически план - просто задлъжнялостта е твърде висок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
wart
преди 1 месец
Болеcта на Германия бесспорно ще се предаде на останалите страни. Тук два фактора които са решаващи - 1) край на евтините руски енергийни източници 2-то Китайският фактор никой не може и не е в състояние да спре икономическият им възход от автомобилната индустрия дао електрониката и микрочиповете.( в момента 7 нМ произвеждат ) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още