IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоахим Нагел: Европа трябва да се фокусира върху проблемите си, не върху изборите в САЩ

Въпреки икономическите проблеми на Германия тя не е „болният човек“ в Европа, изтъква президентът на Бундесбанк

23:05 | 17.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P.

Европа трябва да насочи енергията си към укрепване на икономиката си, вместо да се вманиачава относно резултатите от изборите в САЩ, изтъква президентът на Бундесбанк, централната банка на Германия, Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

Запитан дали правителствата на континента са подготвени за ново президентство на Доналд Тръмп, Нагел каза „вярвате или не, смятам, че това не е важно“.

„Трябва да се вгледаме в себе си“, съветва той по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос. „Трябва да подобрим устойчивостта на Европа и да я направим по-силна“, добавя той. Според него тогава „ще бъдем подготвени, когато разберем кой ще бъде следващият президент на САЩ“.

Тръмп затвърди статута си на републикански фаворит в първата надпревара на Републиканската партия за изборите през 2024 г. в Айова – развитие, което предизвика безпокойство сред участниците в Давос.

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард подчерта, че потенциалното му връщане на власт през 2025 г. може да застраши световната търговия, подкрепата за Украйна и борбата срещу изменението на климата.

„Всички сме загрижени за това, защото САЩ са най-голямата икономика, най-голямата военна сила в света и са фар на демокрацията, с всичките ѝ предимства и недостатъци“, изтъква тя, добавяйки: "Трябва да сме изключително внимателни".

Еврозоната в момента изпитва затруднения дори и без несигурността от евентуално втори мандат на Тръмп като президент на САЩ. Икономиката вероятно е изпаднала в рецесия през втората половина на миналата година, с малко надежда за силно възстановяване.

Икономистите очакват растеж от само 0,6% за тази година, докато Германия се очаква да се представи още по-зле с разширяване от едва 0,3 на сто. Все пак Нагел каза, че страната „определено“ не е „болният човек“ в Европа.

„Имаме някои проблеми, но осъзнаваме какво е необходимо, за да ги преодолеем“, изтъква той, добавяйки: „Въпреки това очакваме повече от Германия“.

Обръщайки се към еврозоната, Нагел повтори, че ЕЦБ е „постигнала много“ в борбата си срещу ценовия натиск, който въпреки всичко е „все още твърде силен“.

„Наистина трябва да изчакаме входящите данни“, преди да решим кога може да се окаже подходящо времето за облекчаване на политиката“, посочва ръководителят на Бундесбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 3 месеца
До: evlogi Италия накрая да я махнат от Г-7 и да я заменят примерно с Полша? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
ratten
преди 3 месеца
швабистан не е болният човек, но е човека, на когото му нареждат как да се държи, за да се разболее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
До: evlogi ... тиквеника с пухкавите ръчички и меките китки е местният полеZZен ... винаги готов ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
evlogi
преди 3 месеца
Нагел разбира се, е прав.АК.о трябва някоя страна да се посочва за болния човек на Европа, това е Италия, която за последните 15 години почти няма ръст на икономиката.Това, че Германия отчела спад от 0.3% миналата година е ама че драма...Все едно вместо 50 хиляди лева за годината, да спечелите 49850. Въобще няма как да бъде усетено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
evlogi
преди 3 месеца
Вари я , печи я-все тиква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
*Запитан дали правителствата на континента са подготвени за ново президентство на Доналд Тръмп, Нагел каза вярвате или не, смятам, че това не е важно* - Не би било важно за един силен и независим икономически съюз, воден от силни и независими лидери. Няма как за една колония и нейната колониална администрация да не е важно кой ще размахва камшика. Такива като г-н Нагел никога няма да бъдат допуснати до ръководни постове в Брюксел, или ще трябва да се откажат от разпространението на такива ереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още