IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел от ЕЦБ: Инфлацията е алчен звяр и не трябва да бързаме с разхлабването

Според Робърт Холцман лихвените понижения изобщо не са гарантирани през 2024 г.

20:02 | 15.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гуверньор на германската Бундесбанк Йоахим Нагел се присъедини към все по-голямата група централни банкери, които са готови да обмислят разхлабването на паричната политика това лято. Това подсказва, че икономическите тенденции в еврозоната започват да променят посоката си, пише Bloomberg.

За първи път, откакто разходите по заемите достигнаха своя връх през септември, Нагел заяви в интервю за Bloomberg TV, че лятото може да е подходящ момент за обсъждане дали икономиката и инфлацията са се забавили достатъчно, за да могат централните банкери да разхлабят паричната си политика.

Въпреки че той изтъкна, че е прибързано да се говори по тази тема, коментарите на част от другите централни банкери показват, че в рамките на ЕЦБ се постига консенсус.

Нагел определи заплатите като „голямото неизвестно“ в уравнението за централните банкери, докато австриецът Робърт Холцман, категоричен ястреб*, предупреди, че лихвените понижения изобщо не са гарантирани през 2024 г. предвид геополитическите рискове, сред които и напрежението в Близкия изток.

Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg

„Геополитическата заплаха се увеличи, защото това, което видяхме до момента от хутите, не беше всичко– мисля, че това не е краят, а може да е само началото на по-широк конфликт, който ще засегне района на Суецкия канал и ще повиши цените там“, призна Холцман в отделно интервю за Bloomberg в понеделник „В момента изобщо не трябва да залагаме на лихвени понижения през тази година.“

Холцман повтори коментарите на гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард и главния икономист на регулатора Филип Лейн, че е „твърде рано“ да се говори за съкращаване на разходите по заемите.

„След като бъде определена дата, това незабавно ще предизвика динамика на пазара, над която ние нямаме контрол“, заяви Холцман. „Не би било честно да го направим сега, защото не знаем как ще се развие инфлацията".

По-голямата част от централните банкери обаче изглежда се готвят за промяна. Управителят на Португалската централна банка Марио Сентену посочва, че ЕЦБ може да предприеме действия през следващите шест месеца, докато Янис Стурнарас от Гърция и Мартинс Казакс от Латвия очакват това да се случи около средата на годината.

Дори онези, които смятат, че лихвите няма да бъдат понижени скоро, сред които Борис Вуйчич и Клаас Нот, описват вероятността за намаление само като малка, но не и като невъзможна.

Ако ЕЦБ започне с разхлабването през лятото, това ще съвпадне с прогнозите на икономистите, които очакват първото от четири съкращения през юни. Тази опция не е толкова агресивна, колкото прогнозата на трейдърите, които залагат на шест понижения от по 25 базисни пункта, започващи през април.

„Членовете на Управителния съвет, от ястреби до гълъби, изглежда увеличават усилията си да отхвърлят залозите на финансовите пазари“, коментира Дейвид Пауъл, старши европейски икономист в Bloomberg Economics. „Това засилва нашето мнение, че първото намаление на лихвите ще бъде направено през юни, като очакваме изявлението на гуверньора Кристин Лагард на пресконференцията след срещата на ЕЦБ през януари за по-конкретни насоки.“

Лагард заяви, че разхлабването ще започне, след като централните банкери се убедят, че инфлацията се връща към целта от 2% - идея, която Нагел приветства. Повечето смятат, че това означава ЕЦБ да изчака важните данни за заплатите, които вероятно ще бъдат публикувани едва през май, а това означава, че лихвите ще бъдат намалени най-рано през юни.

„Мисля, че е твърде рано да говорим за съкращения“, каза Нагел, подчертавайки, че действията на представителите на банката ще продължат да зависят от данните.

Той също така предупреди че не трябва паричната политика да бъде разхлабвана твърде рано.

„Това беше грешка, често допускана в миналото. Не искам да повтарям тази грешка“, коментира той. „Инфлацията е алчен звяр.“

Срещата за определяне на политиката на ЕЦБ следващата седмица вероятно ще доведе до поредната пауза в увеличението на разходите по заемите, тъй като служителите не са склонни да обявят победата си над инфлацията все още.

Всъщност вицегуверньорът на банката Луис де Гиндос прогнозира, че забавянето на растежа на потребителските цени ще бъде по-слабо изразено тази година. През декември инфлацията се ускори до 2,9% спрямо същия месец година по-рано.

Оценката на Управителния съвет за икономиката е станала „леко по-скептична“ през последните месеци, според Холцман. Данните за четвъртото тримесечие за еврозоната ще бъдат публикувани на 30 януари и гуверньорът на Австрийската централна банка твърди, че се опасява, че след това „няма да бъдем толкова оптимистично настроени“.

Робърт Холцман. Снимка: Bloomberg Робърт Холцман. Снимка: Bloomberg

Въпреки че той не очаква еврозоната да изпадне в „истинска рецесия“, тя може да се поддаде на такава, „предизвикана лесно от външни ефекти“.

„Ако геополитическите рискове доведат до поскъпване на петрола, цените на газа ще скочат, това ще удари и редица други индустрии, които вече са засегнати. Може би дори услугите“, посочва той. „Тогава рецесията няма да е неочаквана.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
Най-сетне някакви ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ банкери и съответно статия по въпроса. Последните 10 статии бяха глупости от рода на "Понижението на лихвите започва СЕГА" или "Лихвите отново ще станат 0% до края на 2024г." ... абсолютни популистки глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още